Menu

Óvodánk bemutatása

SZEDERVIRG logo 2

Óvodánk dolgozói

DSC02865

Kócza Mónika – tagóvoda vezető, Galagonya csoportos óvónő
Lakos Mónika – Galagonya csoportos óvónő
Gáspár Ferencné – Galagonya csoportos dajka
Csordásné Tamás Ildikó – Vadrózsa csoportos óvónő
Üstné szép Gyöngyi –Vadrózsa csoportos óvónő
Péterné Herceg Zsuzsanna – Vadrózsa csoportos dajka

Gyerekcsoportok

ujgyereknevsor

csoport001csoport002

 

 

 

 

Óvodánkról

Sávoly közel 600 lakosú község. Területileg kis kiterjedésű. Településünk Somogy megyében, a Kis-Balaton térségben helyezkedik el. Olyan védett természeti környezetben található, mely a nyugalmat, a csendet, a békét nyújtja, és amely a növény- és állatvilágával egyedülálló élményt kínál. A természeti környezet gazdagsága kifogyhatatlan tárháza játéknak, alkotásnak, munkának. Lakóhelyünk kis falu, szociálisan tapasztalható az emberek elszegényedése. Leszűkült a munkalehetőség. Egyre több családnál jellemző a kis jövedelem. Óvodásaink jelentős hányada hátrányos helyzetű, és megtalálható nagy számban az etnikai kisebbség. Emiatt lecsökkentek a családi programok is (utazás, színház, kirándulás), az óvoda próbálja ezt a hiányt is pótolni.
Óvodánk 1956 óta működik 2 csoportos 50 férőhelyes intézményként. A csoportok összetétele heterogén: vegyes életkorú (3 - 7 év) gyermekekből tevődnek össze. Két vegyes csoportban dolgozunk: Galagonya és Vadrózsa csoportok.
Óvodánkban 2004 óta az Óvodai Nevelés a Művészetek Eszközeivel program feldolgozásával dolgozunk, helyi programunkat ez alapján dolgoztuk ki. Szeretnénk a vizuális nevelés, a gyermekirodalom, a zenei nevelés által nyújtott értékek közvetítésével közelebb hozni gyermekeinket a művészetekhez.
Olyan programot választottunk, amely a gyermekek képességeinek kibontakoztatása, fejlesztése mellett hangsúlyt fektet a hagyományok megismerésére, kulturális értékeink megőrzésére. Célunk a régi hagyományok felélesztése, a meglévők ápolása, értékeink átörökítése, így gazdagítva gyermekeinket.
A program másik alappillére a tevékeny óvodai élet megteremtése, melyben hangsúlyt kapnak a művészeti értékek, hogy az alkotó gondolkodási irányt megerősítsék.
A festői szépségű természeti környezet, a természetvédelmi területek csodás élővilága a természet megismerésére, megóvására, szeretetére való nevelésre sarkall bennünket, ezért kiemelt nevelési-oktatási céljaink közé tartozik.
Művészeti programunk kapcsán 2006-ban testvéróvodai kapcsolatot létesítettünk a balatonmáriafürdői Csillagvirág Művészeti Modellóvodával, amelyet hatékonyan és szeretettel ápolunk.
2013 júliusától a Marcali Óvodai Központ tagintézménye vagyunk, akkor vettük fel a „Szedervirág" Óvoda nevet.
Óvodánkban arra törekszünk, hogy a felnőttek sugározzák „fontos vagy nekem, figyelek Rád, segítek, ha szükséges, tisztellek és szeretlek Téged."
Szeretnénk ezzel a programmal megvalósítani, hogy óvodásaink okos szeretetben, érzelmi biztonságban, szabad, nyugodt légkörben, sok szép élménnyel gazdagodva élvezzék az óvodában töltött éveiket.