Menu

Turizmus

Mostani turisztikai kalauzunkban a Kányavári- szigetre hívom Önöket.

A Kis-Balaton hírnevét elsősorban az itt fészkelő madárfajoknak köszönheti, még akkor is, ha az itt található számtalan növény-és állatfaj önmagában is indokolttá tenné a védelmet. A költőfajok mellett nagy jelentőségűek az átvonuló és az itt telelő madárfajok-főként réce- és lúdfélék.

A Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója zárja közre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Kis-Balaton tájegységén található. Sávolyról Zalakomár felől haladva kb. 20 km. Kerékpárral Kápolna-puszta felé vegyük az irányt és onnan kiérve a Balatonmagyaródi útra, már csak néhány kilométert kell tekernünk és ott is vagyunk. Csak gyalogosan közelíthető meg, a Zala fahídján át érkezünk a szigetre. A szigeten sétáló utak, pihenőhelyek, szalonnasütő helyek, játszórészek vannak kialakítva, valamint partján a horgászjeggyel rendelkezők pecázhatnak is. A szabadon látogatható terület kilátóiból a vízzel, mocsárral borított, gazdag élővilággal rendelkező táj távcső és egy kis szerencse segítségével jól megfigyelhető, bárki bepillanthat a madárvilág nyüzsgő életébe.

A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható 1-1,5 óra alatt végigjárható "Búbos Vöcsök" tanösvény 15 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadózók, stb.) ismertet. A sétaút nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem. A tanösvény jelképének a gyakran látható búbos vöcsök szolgált alapul.

A Kányavári-szigeten tanyázik például nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém, búbos vöcsök, szürke- és vörösgém, szárcsa, nádi rigó, sitke. Napjainkig itt 250 madárfajt figyeltek meg, amelyből közel 150 itt fészkel.

Használják ki a kellemes, tavaszi időjárást és a húsvéti ünnepek bőséges asztala mellől felkelve jólesik egy kellemes kirándulás, séta ezen a közeli kirándulóhelyen.

Pálfi Lászlóné

Futó Elemér ....

Szomorú hírt olvastam az újságban: hosszú, méltósággal viselt betegség után életének 71. évében elhunyt Futó Elemér, a Kis-Balaton őre, térségünk természeti és néprajzi örökségének legalaposabb ismerője. Őt Sávolyon is sokan ismerték és szerették. Futó Elemér a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa volt, természetvédelmi őrként dolgozott, ez volt a hivatása. Munkaidején túl is sok időt töltött el a védett természeti területek, különösen a Kis-Balaton őrzésével, feltárásával, fejlesztésével, illetve az idelátogató csoportok szakszerű kíséretével és tájékoztatásával. Az ő munkásságára emlékezve ajánlom figyelmükbe a Diás-szigeti túrákat, melynek során megismerhető és megtekinthető a Kis-Balaton madár- és növényvilága. A Diás-szigeti túra keretében megtekinthető a "Matula kunyhó", valamint a "Berek" írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobája.

A Diás-szigeti túrák kiindulópontja a Kis-Balaton Kutatóház. Megközelíthető: Balatonszentgyörgy után a Zala-hídtól és a vasúti átjárótól egyenesen haladva kb. 1,5 km-re balra kell letérni és átmenni egy vasúti átjárón. Barna színű információs tábla is jelzi mindkét irányból, ahol le kell kanyarodni, Kis-Balaton Kutatóház felirattal. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság géptelepét látják majd meg először, de nem oda kell bemenni, hanem balra fordulni és a legutolsó házig továbbmenni. A kutatóház előtt egy nagy fatáblát látnak majd a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térképével.

A túrán való részvétel saját gépkocsival történik. A Kutatóháztól indulva kb. 3 km megtétele után kell kiszállni az autóból, innen egy rövid séta megtételével jutnak be a Diás-szigetre. Látogatható: április 1-től szeptember 30-ig. Időpont: keddtől péntekig, 10:00 órakor, naponta 1 alkalommal A túra időtartama kb. 1, 5 óra, előzetes bejelentkezés nem szükséges! Ajánlott, hogy kényelmes, könnyebb túrára alkalmas ruházatban, lábbeliben érkezzenek! Akinek lehetősége van rá, vigyen magával távcsövet! Szerdánként kerékpárral is látgatható!

Belépődíj: Felnőtt: 500,- Ft, kedvezményezett: 350,- Ft. Bővebb tájékoztatás a 06 83 315 341 számú telefonon kérhető.

Használják ki a még előttünk álló kellemes, napsütéses őszi napokat és kiránduljanak egy jót a családdal, barátokkal!

Pálfi Lászlóné