Menu

Turizmus

Ebben a rovatban bejárjuk Marótvölgye szűkebb és tágabb térségét és bemutatjuk a környéken található nevezetességeket, látványosságokat.

 

 

A szőcsénypusztai hóvirágmező

Tavasz kezdetekor a legelső vadon nyíló virágunk a hóvirág. Ennek aszigorúan védett virágnak egy csodálatos, élő környezete a Szőcsénypusztát kelet felől övező 13 hektáros védett erdőterület. Sávolyról kerékpárral is és autóval is könnyen megközelíthető a mintegy 10 km-re lévő település. Ideális hétvégi kirándulási célpont az egész család számára. A fehér virágszőnyeg látványa feledhetetlen élmény, ám szigorúan csak gyönyörködni szabad, a hóvirágtövek védettek és nem köthetjük csokorba. Fényképezzük le és úgy „vigyük haza”. A virágtengeren túl a több száz éves kocsányos-, csertölgy és vadgesztenyefák késztetnek bennünket megállásra. A szépen gondozott erdei utakon több órás sétát tehetünk a csodálatos erdőrengetegben, hallgathatjuk az éledező erdő halk neszeit, a madarak beszélgetését. Az erdőterület mellett található egy 17 hektáros természetvédelem alatt álló park, amelyben a Véssey-család által 1891-ben épített eklektikus stílusú kastély áll. Ez az épület már több évtizede ad otthont a Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskolának, ahol erdő- és vadgazdálkodást, növénytermesztést, kertészetet és fa- és bútoripart oktatnak. Van itt vérbükk, magnólia, sárgavirágú vadgesztenye, páfrányfenyő, japán-akác. Ez a kirándulóhely minden évszakban ideális célpont, hiszen mindig más és más arcát mutatja a látogatónak. Érdemes évente többször is felkeresni és feltöltődve, kipihenve térhetünk haza. Az iskola dolgozói és tanulói sokat tesznek azért, hogy rendezett, tiszta környezet várja az idelátogatókat. Fenntartanak egy vadasparkot is, melyben bemutatják a környék állatvilágát. Látogassanak el Szőcsénypusztára! Jó kirándulást mindenkinek!

Pálfi Lászlóné könyvtáros

Kerékpáros túrára invitálom Önöket Marótvölgye egyik falujába, társközségünkbe, Főnyedre.

 

Főnyed 94 lakosú kisközség, Sávolytól 3 kilométerre található. Neve a fövenyhomok nevéből származik. A falu létezését már az Árpád-kori írások is említik. A Kis-Balaton partján fekszik. Sávolyból kiérve rákanyarodunk a régi 7-es útra és pár száz méter után megpillantjuk a balra kanyarodó, Főnyedre vezető utat. Kellemesen lehet kerekezni az aszfaltos úton. Mielőtt a faluba érnénk, baloldalon találjuk a temetőt. Érdemes megállni és kicsit körülnézni a szépen gondozott sírok között. A faluban a boltnál kell balra kanyarodni és onnan kiérve a töltésen haladni tovább, és innen már látszik az úti célunk, a Madárfigyelő. A Ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Kis-Balaton Európa-hírű vizes élőhely is. A vízborított, fokozottan védett belső területek csak szakmai céllal, kísérettel, külön engedéllyel látogathatók, a Főnyedi Madárfigyelő azonban mindenki számára szabadon megközelíthető és látogatható. Segítségével gyönyörködhetünk a táj csodálatos szépségében és egy kis szerencsével megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát is. A háborítatlan természetben lehetőség kínálkozik a védett növény- és állatvilág megfigyelésére, ezért mindenképpen ajánlom, hogy távcsövet vigyenek magukkal. Kellemes órákat lehet eltölteni a kilátón a környező élővilágot figyelve. Aki szeret fotózni, mindenképpen vigyen magával fényképezőgépet, mert csodálatos természeti fotókat készíthet. A Kis-Balaton tározó I. és II. ütemének létrejöttével megnövekedtek a kedvező táplálkozási és szaporodási lehetőséget biztosító területek, melyet a fajok rendkívül rövid idő alatt el is foglaltak. Már az első évektől kezdődően tízezres példányszámban tértek vissza a vonuló, illetve itt telelő madárfajok. Az eddig megfigyelt közel 250 madárfajon kívül számos, - ma már ritka - állat- és növényfaj talál menedéket ezen a területen. Higgyék el, érdemes egy fél napot rászánni erre a kirándulásra, mert a természetet szerető embernek páratlan élményben lesz része!

Pálfi Lászlóné könyvtáros

Kápolna pusztára látogatunk, a Bivalyrezervátumba.

 

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban a Kis-Balaton közvetlen közelében található és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Mintegy 250 bivaly él itt, 1976-ban kerültek ide az első állatok. A telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának hazai központja is, mivel az állomány szelídsége közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a látogatókkal. Higgyék el, volt olyan alkalom, hogy a gyerekek megsimogatták az állatokat!

A párját ritkító bivalyrezervátumban az állatok viselkedése egy pihenőhelyekkel és kilátóponttal ellátott másfél kilométeres sétaút bejárásával ismerhető meg. A tanösvény bemutatja a Kis-Balaton élővilágát is és bivalytörténeti bemutató is van. A kihelyezett távcsövekkel a környező tájat is tudjuk tanulmányozni. A bivalyokat ridegen tartják, ami azt jelenti, hogy télen-nyáron kint vannak a szabadban.

A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására is. A telep egész évben látogatható, reggel kilenc órától egészen sötétedésig.

A felnőtt belépőjegy 550 Forint, a gyerekbelépő 250 Forintba kerül. Sávolyról nagyon könnyen megközelíthető. Autóval Zalakomár felé kell menni és ott Balatonmagyaród előtt jobbra le kell térni. Kb. 15 kilométer a távolság.

Kerékpárral is kirándulhatunk, akkor a Szabadság utcán megyünk végig a Vasútállomás felé és a sorompó előtt a töltésen balra fordulunk, és ott végig kerekezünk a sínek mellett. Én már többször megtettem ezt az utat és nyugodtan mondhatom, hogy nem fárasztó ez a mintegy 10 kilométeres távolság. Gyerekekkel is nekivághatunk, pihenő beiktatásával is kb. egy óra alatt ott vagyunk.

Az előttünk álló szép őszi napokat még kihasználva bátran elindulhatnak és kirándulhatnak erre a páratlan értéket bemutató telepre!

Pálfi Lászlóné

 

Vörsre, a KIS BALATON fővárosába invitálom Önöket.

Hatvan éve mindig felépül a templomban a település karácsonyi meglepetése, a Betlehem. Ajándék mindenkinek, aki szívesen fogadja a kis falu szívből jövő szeretetét. 1948-ban építette meg először Futó Tibor. Nagysága mindössze 1-2 m2 volt. Az évek folyamán az alapterülete mindig nőtt. Jelenleg a háttérrel, a homlokrésszel és az oldaldíszítéssel együtt a területe 50 m2 Húsz éve a falusiak segítségével Futó Péter keze alatt formálódik a bibliai életkép, egyre nagyobb teret hódítva el a templomból, s lett a maga ötven négyzetméterével Európa legnagyobb templomon belül épített Betleheme.

A Jézus Szíve oltár helyén fogadja a betérőket a monumentális, Guinness-rekordra számító nevezetesség. Idén negyven láda mohát, harmincöt fenyőfát és másfél köbméter deszkát, lécet, gerendát használtak fel az építéshez. Úgy harmincan alakítgatták egy hétig. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból van, még a tavacskába is igazi víz került. A figurák közel 60 évesek. Ádvent minden vasárnapján misével egybekötött program várja a híveket és a látogatókat.

Ezen időpontokon kívül a Betlehem megnézhető: Decemberben minden nap 10-17 óráig. Januárban pedig pénteken, szombaton és vasárnap 10-17 óráig. Az országban egyedülálló a vörsi betlehemezők Betlehemi pásztorjátéka is. Meglett férfiak járják végig a falut és mutatják be a családoknál a Betlehemi pásztorjátékot. A dadók jókívánságaikkal látják el a család tagjait az elkövetkezendő esztendőre.

Minden Adventi Vasárnap a szentmise megkezdése előtt 14 órakor ezt is megnézhetik. A vörsiek elmondása szerint tavaly közel negyven ezer látogatót fogadtak. Ez a szám becslésen alapszik, mert nem szednek belépőt. A település büszkeségét idén szentmise keretében a nagykanizsai Piarista gimnázium igazgatója, Vereb Zsolt szentelte meg.

Kívánok Önöknek jó utat Vörsre, kellemes kikapcsolódást és élményekkel teli szép kirándulást!

Pálfi Lászlóné