Kozmetikai tanácsadás

Ma délelőtt Pálfy Annamária balatonszentgyörgyi kozmetikus tartott a felső tagozatos lányoknak kozmetikai bemutatót. Sajnos csak három érdeklődő volt, pedig sokan ígérték, hogy itt lesznek... Hát mindenesetre bánhatják, hogy nem jöttek el, mert nagyon hasznos és tanulságos volt a bemutató. Sok-sok apró trükköt és jó tanácsot hallottak a tinédzserkori bőrproblémákról és azok kezeléséről, a sminkelés alapjairól, az általános testápolásról és még más témáról. 

Prózamondó verseny az iskolában

A Magyar Nyelv Napja alkalmából prózamondó versenyt rendeztek az általános iskolában. Kilencven percen keresztül hallgathattuk a meséket és elbeszéléseket a gyerekek tolmácsolásában. 15 alsós és 14 felső tagozatos gyerek mérette meg magát a versenyen. Minden résztvevőt csokoládéval és emléklappal jutalmazott a zsűri, az első hat-hat helyezett pedig könyv jutalmat is kapott. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, kellemes perceket szereztek a szépszámú nézőközönségnek. 

HÍRDETMÉNY

Sávoly Község Önkormányzata értesíti a lakosságot, hogy az EU Élelmiszersegély program keretében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével igényelt élelmiszer segélycsomagok kiosztása

2012. november 20-án, 17 órától történik a régi Posta épületében.

A csomagok azoknak az igénylőknek kerülnek kiosztásra, akik a jövedelemigazolás alapján rászorulnak.

Kérjük, hogy mindenki gondoskodjon az elszállításról, ugyanis nincs lehetőség házhoz szállítani az élelmiszereket.

Bobek József István
polgármester

Folytatódik a munka

A templom tornyát és homlokzatát egy 18 méter magas állításról vakolják és festik. Ma délelőtt felmehettem én is az állításra és készítettem pár képet Sávolyról. Nagyon nagy élmény volt onnan fentről körbenézve lenézni. 

További képek!

Tervezett foglalkozások

November hónaptól ismét nyitva lesz a könyvtár szombatonként, így elkészítettem a gyerekfoglalkozások rendjét. Ez a terv, remélem, hogy sikerül megvalósítani. Minden foglalkozás előtt részletes tájékoztatót küldök a gyerekekkel a szülőknek, így hétről hétre követhetik a programokat. Természetesen nem csak a gyerekeket várom, hanem az elmúlt évekhez hasonlóan a szülőket is szeretettel látjuk, hogy együtt alkossanak, barkácsoljanak a gyerekeikkel. Tovább!

Folyamatosan dolgoznak a templomnál

Az időjárás szerencsére a napokban már engedte, hogy dolgozzanak a munkások a templom felújításánál. Ifjabb Béres Györggyel beszéltem és elmondta, hogy mintegy másfél hetes késéssel, de tudják tartani az ütemezett határidőket a templomi munkálatoknál. Elkészült a falátvágás és szigetelés. Készen van a tető is. A hátsó (nyugati) részen nagyon sok cserepet kellett szabni az ívessége miatt és meredek is, így több időt vett igénybe. A két hosszú egyenes oldal cserepezése egyszerűbb volt. A külső vakolás és festés három oldalon készen van. A homlokzat és torony felállványozása után készül ezek pucolása és festése. A sekrestye belső és külső vakolása is készen van és berakták az új ablakot és ajtót is. Felszedték a régi cementlapot és lebetonozzák az aljzatot, majd járólappal rakják le. A templom körül mintegy másfél méter szélesen kiszedték a földet, oda körben betonjárda készül majd. Szóval folyamatosan változik, szépül a templom.

További képek!

Tőzegbánya , Sávolyon

A nyár elején egyszer csak észrevettük, hogy földmunkagépek jelentek meg a temető parkoló mellett az árkon túli területen és neki álltak kitermelni a tőzeget. Gyöpös Balázs urat, a bánya képviselőjét kerestem meg kérdéseimmel, hogy tájékoztassa olvasóinkat a községünk mellett működő termelésről. Hogyan került Sávoly a látószögébe, hogy hogy pont itt indították el ezt a vállalkozást?

Én személy szerint pécsi vagyok, az édesapám üzemeltetett tőzegbányát Szőkedencs határában, neki kezdtem segíteni a kitermelésben. A dencsi tőzeg gyengébb minőségű volt, ezért határoztuk el, hogy egy új területen, itt Sávolyon próbáljuk meg a továbblépést. Családi vállalkozás vagyunk, kis létszámmal oldjuk meg az összes munkafolyamatot.

Mennyire sikerült megvalósítani az elképzeléseiket, a kitűzött célokat?

Ez egy hosszú folyamat, az első éven vagyunk túl, még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eddigi termelésből, bár az első tapasztalatok biztatóak. Sikerült az összes szükséges engedélyt beszerezni és a termelést elindítani. Az idei évben összesen ennyi történt. Ennek a munkának a nagyobb része nem túlságosan látványos. Az engedélyek beszerzése pl. a kitermelés megkezdése előtt több mint fél évet vett igénybe.

Láttuk, hogy nomád körülmények között kell itt tartózkodniuk. Nehéz volt a minimális életkörülmények megteremtése? Igen, de egy tőzegbánya ilyen munkahely, ha esik az eső, sár van, ha nem esik, akkor poros a terület. Az alapvető körülmények biztosítottak a tartós nyári kint tartózkodáshoz.

Az elmúlt hónapok alatt megismerkedtek-e egy kicsit Sávollyal, a községgel? Kialakult-e valamiféle kapcsolat az itt élő emberekkel?

Természetesen kialakult. Habár a munkánk miatt javarészt kint a területen vagyunk, a gépek javítása, vagy például a mindennapi étkezés kapcsán is naponta bejöttünk a településre, hiszen mi is az iskola konyhájáról rendeltük az ebédet. A temetőből is sokan átjöttek és kértek tőzeget a virágok ültetéséhez, de a hivatalos ügyeket is itt helyben, Sávolyon intéztük.

Mivel ez szezonális munka, úgy tudom, hogy télen nem dolgoznak, de reméljük, hogy tavasszal újra találkozunk és folytatódik a munka.

Igen a rossz idő beálltával, október végén betelepültünk, de amint a tavaszi fagyok véget érnek, újra elindul a munka, illetve május végén, a tavaszi esők elmúltával a kitermelés is folytatódik.

Köszönöm szépen a beszélgetést. További jó munkát és sikeres vállalkozást kívánok!

A Kis-Balaton beruházás

A községünk határában készülő Kis-Balaton beruházás tájékoztató weboldala a http://kisbalatonprojekt.hu/ címen megtekinthető. Ezen az oldalon figyelemmel kísérhetik a beruházás folyamatát, a kapcsolódó információkat. 

Mindenszentek este a sávolyi temetőben

Lélekmelengető érzés volt végignézni a rengeteg égő mécsesen és gyertyán Mindenszentek este a temetőben. A nyugodt időnek köszönhetően gyönyörűen égtek és világítottak. A sok apró kis fény mind-mind egy-egy szeretett hozzátartózóért világított, hiszen akit szeretünk, azt nem felejtjük el sohasem és a szívükben örökké él.

További képek!

B U R S A HUNGARICA FELSŐOKTATÁSI

ÖSZTÖNDÍJ- PÁLYÁZAT

2013. a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára Pályázati kiírás a Körjegyzőségen és itt olvasható.
A pályázat benyújtási határideje:

2012. november 23.

Emlékezzünk elhunyt szeretteinkre!