Közeledik Mindenszentek és Halottak napja

Ma kint voltam a sávolyi temetőben. Többen is díszítették a sírokat, rakták ki a virágokat, koszorúkat. A temető nagyon rendezett, mindenütt tisztaság és a gondos kezek nyoma fogadott. Az Önkormányzat munkásai több hétig dolgoztak, hogy az ünnepekre méltóképpen rendben legyen a temető. Lakossági kérésre a magasnyomású mosóval ügyeletet tartottak és aki igényelte, lemoshatta hozzátartozója síremlékét. Többen is éltek a lehetőséggel, így több sírkő is megújult, megtisztult. Emlékezzünk szeretteinkre, gyújtsunk gyertyát és mécsest. Ne felejtsük, akit szívünkben megőrzünk, az nem hal meg soha! 

További képek!

Folytatódnak a felújítási munkák

Mint arról már hírt adtunk, elkezdődtek a templom felújítási munkálatai. A régi tetőszerkezet lebontásra került. Felkerült az új faanyag és rakják a kerámiacserepet is a munkások. Mindeközben a villanyszerelési munkálatok is készülnek, megújulnak a villanyvezetékek és kábelek. A külső vakolat is kijavításra kerül, sok helyen teljesen leverték a régi pucolást és újra vakolják a felületeket. Ezt követi majd a külső festés. Elkezdték a falak szigetelési munkálatait is. A mintegy 100 cm széles falat egy speciális fűrészgép átvágja, ebbe a résbe behelyezik a szigetelő lemezt és rögtön ki is ékelik, nehogy megmozduljon a fal. Ez a lemez megakadályozza, hogy a talaj nedvességét felvegye a fal, így idővel ki tud száradni. A belső vakolás és festés csak a száradás után következhet majd. Az Önkormányzat munkásai is segítenek a rakódásban, pakolásban. Reméljük, hogy az időjárás lehetővé teszi a folyamatos munkát, így minden a terv szerint halad és tudják tartani a felújítási határidőket.

További képek!

Leesett a hó

Igazuk lett a meteorológusoknak, ideért a lehűlés és vele együtt a hóesés. Nem tudom, hogy mennyire sikerült felkészülni a télre, de a meleg szobában nézegetve ezeket a képeket, talán könnyebben megbarátkoznak az elkerülhetetlennel, hogy bizony odakint hideg van és a lucskos, hideg hó fogad bennünket, ha kimegyünk. Vigasztaljon bennünket, hogy lapátolni ezt a havat nem kell, reméljük, hogy elolvad magától is. Az előrejelzések szerint marad az erősen felhős, borult idő, délutánig sokfelé, majd egyre inkább a Dunától keletre várható további csapadék. Nyugaton és kezdetben északkeleten erős lesz a szél, délután 0-6°C valószínű.

Keddre megszűnik a csapadék, nyugat felől többfelé felszakadozik a felhőzet. Élénk, az Alföldön olykor erős lesz a nyugati, délnyugati szél. Hajnalban délnyugaton helyenként köd képződhet. Hajnalban -7, +1, nappal mindössze 2-8°C várható.

Szerdán változóan felhős időre van kilátás, több órás napsütés várható. A Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. Hajnalban még többfelé fagyni fog, napközben viszont felmelegedés kezdődik. (forrás: idokep.hu).

Közeledik a Mindenszentek ünnepe, sokan ülnek autóba, hogy meglátogassák elhunyt szeretteiket, hozzátartozóikat. Vegyék figyelembe az időjárási viszonyokat, lassabban, óvatosabban vezessenek! Nem árt, ha a nyári gumikat is lecserélik a téli garnitúrára, így biztonságosabbá válik az autó vezetése.

További képek!

Emlékezés 1956 október 23-ra

Az általános iskola tanulói ünnepi megemlékezést tartottak a Kultúrházban az 1956-os forradalom eseményeit megidézve. A színvonalas műsort a gyerekek, a meghívott vendégek és szülők tekintették meg.

További képek!

Elkezdődött a sávolyi templom felújítása

Ma reggel nekiálltak a munkások a templom felújításának, a tető héjazat cseréjével és a tetőszerkezet megerősítésével kezdték a munkát. A Sávolyi Római Katolikus Templom teljes külső és belső felújítása céljára a benyújtott kérelem alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 11 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a munkálatokra. Ebből az összegből sajnos csak a külső felújítás végezhető el. A Pályázatot a Somogysámsoni Plébánia megbízásából Ifj. Béres György, a Sávoly Invest ügyvezetője készítette és ő kapott megbízást a kivitelezés megszervezésére is. A tervezett munkák: tetőcsere a tetőszerkezet megerősítésével (kerámia cserép kerül a pala helyére), a falak alászigetelése (aláfűrészeléses technológiával), a teljes villanyhálózat cseréje, külső vakolat javítása és festése. Az időjárástól függően 3-4 hét alatt szeretnék befejezni a munkálatokat és átadni a kívülről megújult templom épületét.

További képek!

HÍRDETMÉNY

Sávoly Község Önkormányzata értesíti a lakosságot, hogy az EU Élelmiszersegély program keretében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével élelmiszer segélycsomagot fog kiosztani a legrászorulóbb személyek részére. Aki az élelmiszer segélycsomagra rászorul, jelezze azt 2012. október 31-ig személyesen a Körjegyzőség szociális ügyintézőjénél. A legrászorultabb személyek a szabályozás szerint a létminimum közelében élők, önhibájukon kívül létminimum közelében élők és a kisnyugdíjasok. A rászorultság mértékének megítélése miatt, szíveskedjenek behozni a jövedelemigazolásukat.

Jövedelemigazolás hiányában a rászorultság mértékét nem tudjuk megállapítani. A segélycsomag kiosztásának várható ideje 2012. november vége december eleje.

Bobek József István
polgármester

Ebek megjelölése

Sávoly községben 2012. október 15-én történt a Körjegyzőség udvarán az ebek mikrochip (transponder) általi egyedi megjelölése. Ezen a napon 59 kutyát hoztak el a gazdák, ami azt jelenti, hogy nem minden kutya kapott mikrochipet. A pótnap még egyeztetés alatt van. Ha meg lesz a pontos dátum, akkor mindenképpen hirdetésre kerül az is, így akit érint, figyelje a hirdetőtáblákat és itt a honlapot is.

Felhívás

A temetőben hetek óta tart a készülődés a Mindenszentekre. Az önkormányzat munkásai kaszáltak, a régi, bontásra ítélt síremlékeket letisztították magasnyomású vízsugárral és helyezték el új helyre. Ekkor merült fel az igény a lakosság részéről, hogy a magasnyomású tisztítóval másik emlékeket is lehetne tisztítani. A munkások kint vannak a temetőben és aki szeretné a hozzátartozói síremlékét letakarítani, az megteheti a mosóval, a munkások szakszerű felügyelete mellett. Kérnek minden érdeklődőt, hogy előzetesen egyeztessenek a munkásokkal.

Ma véradás volt Sávolyon

Délelőtt az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt szervezésében véradás volt a Kultúrházban. 14 segíteni szándékozó ember adott vért. A szervezők mindnyájuknak köszönik a véradást.

Él a remény Sávolyon …

Több jó hírrel is szolgált ma Bobek József Sávoly polgármestere. Elsőként a sávolyi iskola további létével kapcsolatos híreket beszéltük meg. Valamikor szeptemberben beszélgettem Önnel a hivatalában, és akkor említést tett a sávolyi iskola súlyos helyzetéről. Elmondta, hogy a lecsökkent gyermeklétszámból adódó financiális problémákból kiutat keres. Ma véglegessé vált, hogy lett megoldás. Arra kérem, ossza meg velünk a történteket.

Igen úgy néz ki, hogy megoldódott a problémánk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja a mostani iskolai társulásunk (Főnyed, Szegerdő, Sávoly) pályázatát. A pályázat a kisiskolák számára lett kiírva, két héttel ezelőtt a szerződést megkötöttük, és ma reggel a számlánkra megérkezett a pénz. Innentől kezdve biztos, hogy az iskolánkat tiszta lappal tudjuk majd átadni az államnak üzemeltetésre, január elsejével. A keret megállapodás 19.2 millió forintról szól. A későbbiekben már az állami finanszírozás fedi le a működtetéshez szükséges költségeket.

Azért fontos ez, mert így hosszútávra biztosított az iskola léte. Olvasóinknak tudnia kell, hogy azért vált kritikussá a sávolyi iskola helyzete, mert ez év szeptemberétől a korábban nálunk tanuló 18 szőkedencsi gyermek, a tőlünk 16 kilométerre lévő balatonszetgyörgyi iskolába jár tanulni. Szőkedencs kilépett a korábbi oktatási társulatunkból, és belépett a szentgyörgyibe. Ez a lépés a mi iskolánk finanszírozása szempontjából kritikus helyzetet teremtett. A NEFMI döntése, ezt a kritikus helyzetet oldotta meg. Mostantól stabilizálódott az iskolánk helyzete, amit itt is szeretnék megköszönni a döntéshozóknak!

Számunkra az volt a legfontosabb, hogy megmentsük az iskolánkat, és ma nyugodt szívvel állíthatom ez sikerült! Mi mindig arra törekedtünk, hogy az intézményünk adósságmentes legyen, ehhez viszont az önkormányzatoknak kellett eladósodnia, ha nem találtunk volna megoldást, akkor már az önkormányzataink pénzügyi stabilitását veszélyeztette volna a helyzet. Ma már erről nincs szó! Tovább!

HÍRDETMÉNY

A KUTYÁK KÖTELEZŐ MIKROCHIPES MEGJELÖLÉSÉRŐL 2013. január 1.-től kötelezővé válik minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochip (transponder) általi egyedi megjelölése, az alábbi hatályos Kormányrendelet alapján: Tovább!

Temetői munkálatok

A sávolyi temetőben is nagyon sok régi, gondozatlan sír van. Mivel az Önkormányzat önhatalmúlag, engedély nélkül nem bonthat le sírt, így kérjük azokat a hozzátartozókat, elszármazottakat, akiknek tudomásuk van régi, megváltatlan sírhelyről, hogy legyenek szívesek jelezni a sávolyi önkormányzat felé. Több régi sír megszüntetés alatt áll, ezért ma kettő elbontásra is került. Az önkormányzat munkatársai lebontották a síremlékeket, magasnyomású tisztítóval lepucolták és újra felállították a már kialakított régi emlékek sorában. Közeledik a Mindenszentek ünnepe, ilyenkor minden évben igyekeznek az önkormányzat által foglalkoztatott munkások rendbe tenni a temetőt és környékét. Ma délelőtt sokan voltak a falu lakosai közül is kint, rendezték a sírokat és virágot ültettek. A szép őszi idő kellemessé tette ezeket a munkákat. A Scarabeo Bt. (a temető melletti tőzegbánya) felajánlott több köbméter tőzeget, amit le is tettek a parkoló mellett. Így akinek szüksége van a virágültetéshez földre, vagy pótolni szeretné a talajt a síron, az nyugodtan vigyen belőle és használja. A lakosság nevében köszönjük a Bt.-nek.

További képek!

Kedves Véradók!

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Központ szervezésében 2012. október 11-én, csütörtökön 10-12 óráig a Sávolyi Kultúrházban véradás lesz. Minden segíteni akaró véradót szeretettel várnak.