Irány a Fekete sziget!

Már napok óta terveztem, hogy meglátogatom a NYUDUVÍZIG által foglalkoztatott embereket. Több helyszínen is dolgoznak. Egy kisebb csoport hetek óta a falu árkait tisztítja, ássa ki. A Petőfi és Kossuth utca már készen van, a napokban kezdték el a Rákóczi utcában a munkát. Két asszony a Vasútállomásnál bontja ki a gazból a szegélykövet. Három ember a Szabadság utca végében dolgozik, tisztítják és gazolják az ott lévő kis ligetes, fás területet. A munkások nagyobb része a berekben, az úgynevezett Fekete szigeten dolgozik. Van ott egy több hektáros tölgyfaültetvény, azt kaszálják körbe, pucolják ki az aljnövényzetet, hogy zavartalanul tudjon fejlődni a fiatal erdő. A sávolyi berekben több sziget is van; például a Fekete szigetre a Molvarecz szigeten keresztül vezet az út. Régebben művelés alatt is volt némelyik, ma már a Kis-Balaton részeként ezek a területek védettek. A szárazság miatt mostanság nagyon kevés a víz a berekben, könnyen lehet közlekedni kerékpárral is és gyalogosan is. Sok védett növényt és ha türelmesek vagyunk, akkor állatot is megfigyelhetünk. A sziget északi részén hallani a munkagépek zaját, ugyanis Zalahídvégnél elkezdték a Kis-Balaton védőrendszer II. ütemének építését. Erről a beruházásról a Sávolyi Hírmondó 2012. júniusi számában írtunk.

További képek!

Delikátos játék …

Az idei évben 46 kg és 270 grammnyi Delikát8 ételízesítős tasak gyűlt össze. Ennyit használtak el a sávolyiak. A tasakokat postáztam. Reménykedjünk, hogy sikerül Sávolynak is játszóteret nyerni! A sávolyi gyerekek nevében mindenkinek köszönöm, aki gyűjtötte és leadta a tasakokat, ezzel lehetővé téve, hogy részt vegyen a község a sorsoláson. Kívánjunk sok szerencsét Sávolynak!

Megújul a sávolyi templom …

Orvos Levente Plébános Úr örömhírrel keresett fel. A 2012. évi egyházi célú program típusú támogatások kapcsán született döntés, amennyiben a Somogysámsoni Római Katolikus Plébánia a sávolyi templom teljes külső és belső felújítására nyert 11 millió forintot. Községünk újabb állomáshoz érkezet, újabb fontos épületünk megújítása kezdődhet meg. A levél faximile képe.

Jól sikerült a Sávolyi Fesztivál

Szombaton Istentisztelettel kezdődött a Sávolyi Fesztivál programja. Utána jó ebédhez jó zene szólt. Sokféle kulturális és sportprogram színesítette a napot, minden érdeklődő jól érezhette magát. A fesztivál zárásaként bál volt hajnali három óráig.

További képek!

Az elmúlt hétvégén is fellépett a Sávolyi Dalkör

Június 30-án két fellépése is volt a Dalkörnek. Először Horvátkúton, a Falunapon szerepeltek, majd este Balatonkeresztúron léptek fel a Népdalkörök találkozóján. Népdalcsokrot, nosztalgia katonadalokat, Galga menti dalokat adtak elő. Mind két helyen nagyon nagy sikerük volt, a közönség lelkesen tapsolt és velük énekelt. Az információt Kovács Zoltánné Csillának, a képeket pedig Vágó Zoltánnak köszönöm.

További képek!