Sportdélelőtt a könyvtárban

Nem sokan voltunk ma délelőtt a könyvtárban, de aki eljött, játszott egy jót, és jól érezte magát.

Szeszélyes, ám meleg időre számíthatunk a hétvégén

Az időjárás előrejelzések szerint folytatódik az enyhülés, a hét további része is szép időt ígér. Pénteken már csaknem 20 fok várható a nyugati tájakon, azaz a környékünkön. Az előttünk álló hétvégére, különösen szombatra nyugodtan tervezhetünk kirándulást, szabadtéri programot. Természetesen figyeljünk a réteges öltözködésre, a kényelmes és nem túl meleg lábbelire! Pénteken szeszélyes, de alapvetően tavaszias időre van kilátás. Időnként sok lesz fölöttünk a felhő, ám záporok csak elvétve alakulnak ki. Erős nyugati szél mellett kifejezetten enyhe időre számíthatunk. A napi maximumok országszerte 10 fok fölött lesznek, de az ország nyugati területein 17-19 fok is előfordulhat. Szombaton is folytatódik a tavaszias idő. A többórás napsütés mellett több-kevesebb gomolyfelhő lehet, de jelentős csapadékra kicsi az esély. Az északnyugati szél többfelé viharossá fokozódik. A leghűvösebb órákban 2, 7, a legenyhébb napszakban 9, 15 fok lesz. Vasárnap aztán egy hidegfront éri el az országot. Többfelé várható eső, a hegyekben hózápor. A szél viharossá fokozódik, különösen a Dunántúlon. A hőmérséklet is visszaesik valamelyest: a legalacsonyabb értékek -2, +2, a legmagasabbak pedig 5, 9 fok között alakulnak. (Forrás: Köpönyeg.hu/met.hu)

Oktatás a NYUDIVÍZIG által alkalmazott sávolyiaknak

Ma délelőtt a már felvett embereknek tartottak baleset-és tűzvédelmi oktatást a Kultúrházban. Kérdésemre Presír József, az igazgatóság munkatársa elmondta, hogy a csoport 27-én kezdi a munkát, a Malom árok tisztítása lesz az első feladatuk. Arról is tájékoztatott, hogy előreláthatóan március második felétől még öt ember kerül felvételre, akik az önkormányzati árkokat, vízelvezetőket fogják rendben tartani. A munkaszerződések 2012. december 31-ig szólnak, tehát ebben az évben így összesen 28 ember talált megélhetést a faluban a NYUDIVÍZIG és az Önkormányzat közreműködésével. Köszönöm a tájékoztatást és mindenkinek jó munkát kívánok!

Farsang az oviban

A mai nappal véget ért a farsangi időszak, mely Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart. Ezek a hetek a bálozás, a mulatozás hetei, ilyenkor rendezik a legtöbb táncmulatságot. Csúcspontja az utolsó három nap, azaz a farsang farka. Itthon a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény. Zajos mulatságokkal kell elkergetni a hideget, a telet, a gonosz szellemeket, akik el akarják gyengíteni a Napot. Már évek óta hagyomány, hogy Húshagyó kedden a sávolyi ovisok is megünneplik a farsangot. Ma délelőtt a gyerekek jelmezesen várták az óvó néniket, akik maguk is maskarában voltak, és előadtak egy magyar népmesét. Az apróságok nagyon élvezték, sokat nevettek, lelkesen tapsoltak. Ebédre természetesen fánkot sütöttek a szakács nénik, aminek szintén nagyon örültek a gyerekek.

További képek!

Újra "hóhelyzet"

Az időjárás előrejelzéseket hallgatva és olvasva azt kell mondanunk, hogy nem túl biztató a helyzet: marad a hideg téli időjárás. Országszerte erőteljes délnyugati szél fúj, Sávolyon -3, -7 fokokat mértek, így egy kicsi enyhülés tapasztalható. Viszont havazás is várható, igaz, inkább az ország északi területein. Reméljük, hogy ebből mi már "nem kapunk". Az elmúlt két hétben nagyon sok hó leesett nálunk is, volt dolga az önkormányzati "csapatnak".

Ma beszélgettem a fiúkkal, és elmondták, hogy az elmúlt két hétvégén szinte folyamatosan dolgoztak, pucolták a járdákat és az utakat. Az első havazásnál a szél miatt többször is meg kellett egy-egy szakaszt tisztítani, így előfordult, hogy mire végigértek, kezdhették elölről. Szombaton lerobbant a Husqvarna traktor, szervizben van, így azon a napon kézzel lapátolták el a havat. Sokat dolgoztak, de meg is van az eredménye, mert mindenhol fennakadás nélkül lehetett közlekedni a faluban.

Én is jártam több fele az elmúlt héten, napokban, de tényleg sehol más településeken nem volt ilyen tisztára, hómentesre lepucolva a járda és a közút. A tegnapi olvadás lehetővé tette, hogy a megolvadt hókását is lepucolják, így száraz és mindenhol fekete a járda és az utak. Köszönet illeti a "csapatot", hogy ilyen lelkiismeretesen dolgoznak. A napokban, kihasználva a hómentes időt, a kisebb javítási, karbantartási munkákat végzik a gépeken. Reméljük, hogy elkerül bennünket már a nagy havazás, és lélekben is készülhetünk a tavaszra, a kellemesebb időre.

Képek!

23 sávolyi lakosnak lett munkája

Ma délelőtt 23 sávolyi ember írta alá a munkaszerződést a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal. Mint arról már korábban hírt adtunk, az igazgatóság 25 embert foglalkoztatna, de ma 23-an jelentek meg a szerződést aláírni. A mai naptól munkaviszonyban állnak, és ha az időjárás engedi, megkezdik a munkát.

Farsang az általános iskolában

Ma délután tartották a farsangot az iskolában. Szebbnél szebb és ötletes jelmezeket mutattak be a gyerekek, nagyon ügyesek voltak. A közönség nagyon jól érezte magát és lelkesen tapsolt. A hetedik osztály nyitótánca is színvonalas és szórakoztató volt. A meglepetés vendégként fellépő Pál Csaba Elvis Presly imitátor nagy sikert aratott. A résztvevők nagy örömére sok tombolanyeremény talált gazdára. Jól sikerült a délután, mindenki nagyon jól érezte magát.

További képek!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Sávoly Község Önkormányzata a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Sávolyi Védőnői Szolgálat Területi Védőnő munkakör betöltésére. Tovább!

"Hó helyzet" Sávolyon

Tegnap és ma végig jártam a falut, a Rakottyai úttól a Vasútállomásig, hogy képeket készítsek. A hétvégi erős szél és hóesés után mindenhol járhatóak voltak a járdák és a közutak. Folyamatosan dolgoztak az Önkormányzat alkalmazottai, egy-egy útszakaszt többször is meg kellett tisztítani a hóátfúvások miatt. Az előrejelzések az előttünk álló hétvégére is mondanak havazást, marad a hideg idő is, így tartósnak ígérkezik a hó. A képek nézegetése garantáltan téli hangulatot varázsol a meleg szobába is!

További képek!

Személyi változás a Tanácsadóban

Andáné Kálóczi Rita körzeti védőnő január közepétől már nem Sávolyon dolgozik. A távozás körülményeiről, az új munkahelyéről kérdeztem:

Tovább!

Első félév a középiskolában

2011 szeptemberében négy sávolyi fiatalember kezdte meg a középiskolai tanulmányait. Az eltelt 5 hónap alatt megtapasztalták a középiskolás létet, a beilleszkedést egy új közösségbe. A négy fiú Bogdán Máté, Kovács Ábel, Osváth Roland és Vida Márk. Kértem őket, hogy mutassák be iskolájukat. Meséljék el, milyen szakon tanulnak? Hogy sikerült az első félévük? Hogy érzik magukat az új közösségben, sikerült-e beilleszkedniük? Vannak-e már új barátaik? Miben más a középiskola, mi a legnagyobb változás az életükben?

Tovább!

Jó tanácsok a rendkívüli hidegekre

"Fagyálló" öltözet A nagy hidegben ma is előfordulhat fagyás. Hajléktalanokat, illetve baleset vagy ittasság, eszméletvesztés miatt hosszú ideig hideg hatásának kitett embereket érinthet elsősorban. Különösen a végtagok vérellátási zavarával járó betegségben érintettek szenvedhetnek el felszíni fagyási sérüléseket, de az érszűkületes betegeknek, időseknek és izzadós lábú, érzékeny bőrű gyermekeknek is jobban kell vigyázniuk kezük-lábuk melegen tartására. A felszíni fagysérülés néhány hét alatt elmúlhat, de ha mélyebb szöveteket is érint, visszafordíthatatlan szöveti károsodást okoz. Megfelelő, száraz, réteges, meleg öltözék, sapka, kesztyű és vastag zokni, bélelt cipő kellő védelmet nyújt. A többrétegű öltözet jobban szigetel, mert az egyes rétegek közötti levegő is segít távol tartani a hideget. A sapka ilyenkor nélkülözhetetlen, hiszen nemcsak a füleket védi a fagyási sérüléstől, hanem a fejen keresztüli hő leadást is akadályozza.

Tovább!

Jön a hó!

Péntektől tizenegy megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető jelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat a fagy, illetve a várható havazás miatt. A rendkívül hideg időjárás miatt kilenc megyében (Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megye) van elsőfokú veszélyjelzés. Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékben nem csak a hideg, hanem már a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben péntekre. Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. Emiatt további két megyében, Tolnában és Baranyában van még érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Somogy is a tél leghidegebb időszaka elé néz. Az előrejelzések szerint éjszakánként sok helyen -17 fokig is hűlhet a levegő. A hét vége felé komolyabb, egyes időjóslások szerint az 1987-eshez hasonló havazás várható. Akkor az ország legnagyobb részén, így Somogyban is napokig elzárt több települést a hó. Ha útnak indulnak, vegyék figyelembe ezeket a figyelmeztetéseket, és ha tehetik, akkor inkább halasszák el az utazást egy későbbi időpontra. Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a rendkívüli, szokatlan hideg miatt fokozottan figyeljenek egymásra, a szomszédban élőkre, az egyedül élő idősebbekre. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 24 órás ügyeleti száma: 82/528-999, a közútkezelő 24 órás diszpécserszolgálatának a száma: 82/415-235, míg a megyei útviszonyokról a 82/415-235-ös és a 30/641-1217-es telefonszámon lehet tájékozódni.

Tízszeresére emelkedett a díj, mégsem büntetik a zúgbekötőket

Legkevesebb ezerkétszáz forintot kell fizetnie a korábbi százhúsz helyett minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára. Az érzékeny besorolású területeknél ez az összeg háromszoros szorzóval számítandó, vagyis egy köbméter ivóvízfogyasztás után háromezer-hatszáz forint talajterhelési díjat kell fizetni. A jogszabály egyértelmű célja, hogy a csatornarendszerre csatlakozásra ösztönözze az ingatlantulajdonosokat.

– Sokkal több bekötést várok ettől – reagált Rádics László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. csurgói üzemvezetője. A lakosság úgy jár a legjobban, ha hivatalosan igénybe veszi a szolgáltatást, hiszen az együttes víz- és csatornadíj kevesebb lesz, mint a talajterhelési díj. Érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy a települések jobban járnak a talajterhelési díjjal, hiszen ez az önkormányzatoknál marad. Megtudtuk: renitensekből bőven van.

Csurgón például decemberben és januárban 43 zugbekötésre bukkantak az ad hoc módon ellenőrző vízművesek. Ilyenkor azonnal legálissá teszik az adott rákötéseket, de retorzió – egyelőre – nincs. Azt ugyanis nem lehet tudni, főleg nem bizonyítani, hogy egy hónapja, vagy egy éve kötöttek rá illegálisan a hálózatra, így büntetést kiszabni is nehéz.

A most hatályos törvény egyébként ezekre az esetekre is szigorúságot ígér, de ennek részletei még nem világosak. Didicsné Kardos Györgyi pogányszentpéteri polgármester szerint az emberek még nem tudják, hogy drágult a talajterhelési díj, de az első számla hidegzuhanyként fogja érni őket. Biztosan több lesz a rákötés, noha Pogányszentpéteren nem rossz az arány, a lakott ingatlanok 80 százaléka csatlakozott. Igaz, van, aki a rákötés után, sokallva a díjat, lekötött, és biztosan olyan is van, aki illegálisan ereszti szennyvízét a vezetékbe. Noha ez nem járható út, legalább a környezetét nem szennyezi. Néhány tízezer forintos költséggel törvényessé és "zölddé" tehető a szennyvízelhelyezés, a talajterhelési díj emelése e tendenciát gyorsíthatja. Kiss Kornél somogyudvarhelyi polgármester is úgy véli: biztosan ösztönző lesz, de településükön kevés szükség van erre, nagy számban rákötöttek a vezetékre. Ami gond, hogy több lakatlan ingatlan is van a faluban, itt ugyan a becsatlakozási pontot ki kellett fizetni, de nincs mit rákötni.

A szennyvíz díj akkor lehetne olcsóbb, ha többen több vizet fogyasztanának. A csurgói telepnek, ahova a térségből érkezik a szennyvíz, egyébként 1800 köbméter a napi kapacitása, ehhez képest a tavalyi átlag terhelése 920-930 köbméter volt, vagyis bőven van még hely. Sőt, Rádics László szerint ezt a mennyiséget sosem érik el, még az újonnan csatlakozókkal sem. Utóbbiak Porrogszentkirály, Porrog és Szenta, valamint Csurgó egy rövid szakasza. Ez a szennyvízberuházás a kivitelező kiválasztásának szakaszában van. – Aki továbbra is a talajterhelési díj megfizetését választja, csaknem másfélszer annyi költséggel számolhat, mintha rákötne a hálózatra.

Másrészről a több rákötés a fogyasztóknak is jól jön, hiszen a szolgáltatói díjak növekedését lassíthatja – összegzett a szakember. S ami ugyancsak nem elhanyagolható: a csurgói szennyvíztisztító tervezői a jelenleginél nagyobb mennyiségű szennyvízzel kalkuláltak – jogosan –, ehhez igazodik a nyomóvezetékek belső átmérője. Ha nem jár csúcsra a rendszer, tovább tartózkodik az átvezetőben a tömény szennyvíz. A több hete bomlásnak indult anyagtól pedig senki ne várjon parfüm illatot...