Foglalkozás a könyvtárban

Ma délelőtt megpróbálkoztunk az arató csiga készítésével a gyerekekkel. Tóth Kálmán segített, tanított bennünket. Nem volt teljes a sikerélményünk, de azért próbálkoztunk, próbálkoztunk. Köszönöm mindenkinek a részvételt.

További képek!

A NYUDUVIZIG tájékoztatója

Ma délelőtt tájékoztatót tartott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa, Presír József kerületi felügyelő a Kultúrházban. Elmondta, hogy terveik szerint a tavalyi brigád mellé még vesznek fel embereket, így összesen 25 embert foglalkoztatnának. A mai napon felvették az adatokat, kitöltötték a szükséges papírokat. A Sávolyi Önkormányzattal történt megállapodás alapján a község közigazgatási területén is végeznek majd munkát az emberek.

Elugrott a golyó elől: agyon akarták lőni, a lábát találták el

SÁVOLY | Szarka József és Hajdina Rózsa Sávoly legidősebb lakói. A férj túl a kilencvenen helikopterrel szállt a tervezett MotoGP-pálya fölé.

– Jöjjenek csak, mindjárt főzök egy kávét, ígérem első osztályú lesz – fogadott bennünket sávolyi házában a 94 éves Szarka József. Míg elvonult a konyhába, felesége, a 89 éves Hajdina Rózsa szőtte a beszélgetés fonalát. A falu legidősebb házaspárja 1947-ben mondta ki a boldogító igent, s mindketten sávolyi születésűek. A családfáról, szülőktől a dédunokákig, fényképekből összerakott tabló is mesél a falon.

– Annak idején egy szüreti bálon ismerkedtünk össze – kapcsolódott a beszélgetésbe Szarka József. – Én is voltam ám valamikor fiatal és olyan fürge, hogy a háborúban még a golyó elől is elugrottam, így mikor agyon akartak lőni, a lábamat találták csak el. Megmenekültem – nevette el magát az idős férfi.

– A papával nem lehet unatkozni, engem is mindig megnevettet – kommentálta a történetet a felesége. – Pedig most már egy kicsit nehézkesen vagyunk. Én nehezen közlekedem, dolgozni már nem nagyon tudok. A papa, ha olyan idő van, még kimegy a kertet rendezgetni, ezt-azt, kis hagymát, paprikát belerak.

– Én itthon "valaki" vagyok – vette át a szót Szarka József. – Valaki menjen el a boltba, valaki hozza el a gyógyszereket. Még Marcaliba is beutazom busszal, ha olyan orvosság kell, amit itt nem kapunk meg. Bár az öregség ellen nincs gyógyszer. Ami pedig nem megy, egy kedves bejárónőnk van, aki segít. A fiunk, Ottó Győrben él, szülész-nőgyógyász és urológus főorvos, kéthetente jön hozzánk, de mindennap érdeklődik telefonon. Nem sokára ő is nyugdíjba megy, 1950-ben született.

Szarka József felidézte azt is: ő 1979-ben ment nyugdíjba, akkor még ötezer forinttal. – Ha nem vesznek fel a termelőszövetkezetbe, akkor ez sincs – folytatta. – Hét évig voltam katona, ebből három évet Kijevben töltöttem fogságban. Mire hazajöttem, szinte semmink sem maradt.

– A háborúban ez a rész szenvedett a legtöbbet, ahol mi is lakunk – emlékezett felesége is. – A templomtól felfelé nem volt annyi kár, mert nem arra vitt az út. A földből éltünk: reggeltől estig, ha kellett vasárnap és ünnepnap is dolgoztunk. Mivel én háztartásbeli voltam, nincsenek igazolt éveim, így nincs is rendes nyugdíjam: 12 ezer forintot kapok most havonta. A papa brigádvezetőként kapott munkát a termelőszövetkezetben, az ott töltött évek után jár neki a nyugdíj.

Bár már nem kell olyan korán kelni, s a napok is ráérősebben telnek, nem lett zárkózottabb a házaspár. A faluban mindenki ismeri őket, még a legfiatalabbaknak is van hozzájuk egy-egy kedves szavuk. Szarka József azt is elmondta: alig várja, hogy tavasz legyen, s ki tudjon ülni az utcai kispadra. Megszólítja az arra járókat, elbeszélget velük, így gyorsabban megy az idő. – Most is figyelemmel kísérem, hogy mi történik ám a faluban – erősítette meg. – Mikor elkezdték építeni a MotoGP pályát, oda is kimentem, hogy megnézzem. Két éve még a helikopterbe is beültem, hogy felülről lássam. Egy jó mindenképpen származott belőle: ingyen kaptuk a szennyvízcsatorna-hálózatot. Remélem azt még megérem, hogy elkészül a pálya.

Fontosak a hírek, de politizálni nem szeretnek

A hírekről beszélve Szarka József elárulta azt is: 1960-ban rendelték meg először a Somogyi Hírlapot. Azóta is olvasójuk. – Igaz az apró betűk olvasása már egyre nehezebb, de fontosak a hírek, főleg melyek a faluról szólnak, csak politizálni nem szeretünk – mondta az idős férfi. – Nem hagyjuk el az újságot, már csak azért sem, mert legalább a dátumon mindig tudom, hogy milyen nap van, s arra a napra mi a munkám, vagy milyen gyógyszert kell bevennem. Hiába, már feledékeny vagyok – fűzte hozzá mosolyogva a felesége is.

Forrás: sonline.hu

További képek!

Tavaszias képek

Ma délelőtt elkerékpároztam az állomás felé és csináltam pár képet: tavaszi időjárás január közepén. A természet még alszik, nem hajtanak még a fák, a bokrok, de mégis jobb kedvünk lesz ettől a gyönyörű napsütéstől. Januárra szeszélyes időt jósoltak: hideget is, meg napsütéses, tavaszi időt is. Az előttünk élő nemzedékek az időjós nevezetes napokon figyelték az aznapi időjárást, és megtudták belőle, hogy milyen lesz abban az évben vagy hónapban az időjárás, a termés.

Január 18-án lesz Piroska napja. Ehhez a naphoz fűződik ez a mondás: "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy".

Január 22-én Vince napja lesz. Ezen a napon szokás volt un. vincevesszőt vágni, amit a szobában vízbe állítottak. A kihajtott vesszőkből jósolták meg a következő év termését. A gazdák szerint ezen a napon sok bort kell inni, hogy bő legyen a termés. Az időjárás is meghatározó volt: szép, napos idő esetén jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont rossz bortermést jósoltak.

Ezek a régi szokások mindig alapos megfigyelések, tapasztalatok alapján születtek, így mindenképpen van igazság bennük. Legyen szép időnk és szép hétvégéjük!

További képek!

Szarka Józsi bácsi köszöntése

Évek óta hagyomány, hogy Sávoly legidősebb lakosait megköszöntik születésnapjukon. Bobek József István polgármester úr és Osváth Lajos alpolgármester úr látogatta meg ma Szarka Józsi bácsit és jó egészséget kívánva gratuláltak neki 93. születésnapja alkalmából. Elbeszélgettek a családról: gyerekekről, unokákról, a mindennapok nehézségeiről. Szóba került az is, hogy Kanász Jánosné Margit néni halála után Józsi bácsi felesége, Rózsi néni lett a legidősebb asszony Sávolyon. Az ő születésnapja április 1-én van. Nem mindennapos dolog, hogy egy családban éljen a két legidősebb ember. Közel hetven éve házasok már, szép időt éltek meg együtt. Józsi bácsi már nagyon várja a jó időt, a tavaszt, hogy ki lehessen menni az udvarra, vagy ki tudjon ülni az utcai kispadra. Megszólítja az arra járókat, elbeszélget velük, így gyorsabban megy az idő. Jó egészséget és még sok együtt eltöltött szép napot kívánunk nekik!

További képek!