Sportdélután az általános iskolában

A mai délután a sport és a mozgás jegyében telt az iskolában. A 2011 méter futás után a gyerekek játékos sorversenyen mérték össze gyorsaságukat, ügyességüket. Az érdekes feladatok, a biztatás, a szülői segítség meghozta az eredményt és mindenki ügyesen szerepelt. Az uzsonna elfogyasztása után a fiúk futballmérkőzését, majd a lányok kézilabda meccsét izgulhatta végig a lelkes közönség. A gyerekeknek tetszett ez a "sportos" délután, nagyon jól érezték magukat.

További képek!

Vásár az óvodában

Ma délelőtt újra megtartották az óvodában a hagyományos Mihály-napi vásárt. A kicsik kedvcsináló verseket és mondókákat mondtak, majd megkezdődött az adok-veszek. A gyerekek által korábban készített szép ajándék- és dísztárgyakra lehetett alkudozni. Hamar üresek lettek a kézműves kosarak. A vásárlók nagyon örültek a szép portékáknak, a gyerekek pedig a több napra elegendő gyümölcsnek örvendezhettek. Egészséges tízórai és uzsonna lesz belőle.

További képek!

Sikeres hajnali vadászat

Ma reggel megint új ismerettel és élménnyel gazdagodtam. Hírül kaptam, hogy Szabó Laci ma hajnalban elejtett egy arany sakált. Lefotóztam az állatot. Még nem láttam sakált, így első ránézésre rókának gondoltam volna. Laci elmondta a különbségeket a két állat között: az aranysakál a rókánál nagyobb testtömegű, (8-12kg) hosszabb, nyurgább testalkatú, színezete inkább szürkés-feketés, piszkos fehéres hassal, és farka hossza lényegesen rövidebb a testéhez viszonyítva, mint a rókának, feje hosszúkásabb, orra hegyes. A nyomáról lehet a két fajt legkönnyebben megkülönböztetni, hisz a sakál két első talppárnája összenőtt, emiatt a két első karom lenyomata általában befelé fordul. A képen jól látszanak görbe szemfogai, melyek alkalmassá teszik a ragadozó életmódra. Ez a meglőtt példány egy süldő nőstény, még nem voltak kölykei. A sakál a kutyafélék családjába tartozik, nádi farkasnak is mondják. Társadalmuk alapvető egysége a monogám pár, amely területét megvédi a többi pártól. Időnként csoportokba tömörülnek, például egy nagyobb tetem körül, de általában egyedül vagy párban vadásznak. Kitartó és leleményes vadász. Nem védett, vadászható, ám mivel főleg éjszaka keresi táplálékát, ritkán kerül szem elé. Az utóbbi időben nagyon elszaporodtak Somogy megyében is, nagyon nagy pusztítást végeznek a vadállományban. Laci elmondta, hogy a koponyacsontját kifőzi, és azt teszi el trófeaként.

12 döntőse van az idei Év Fája versenynek, közöttük a szőkedencsi 700 éves hárs. Szavazzunk rá!

"A 92 nevezőből 12 fát juttatott tovább a vetélkedőt kiíró Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Ezek vehetnek részt a nyilvános döntőben, melyben a közönség szavazatai alapján dől el, hogy melyik fa nyeri el az Év Fája címet. A második alkalommal megrendezett versenyen töretlen lelkesedéssel nevezték kedvenc fáikat magánszemélyek, önkormányzatok és civil szervezetek. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség on-line szavazatai fogják eldönteni." Forrás: okotarts.hu

Szőkedencs község büszkesége a temető csendjét őrző 700 éves hárs, amely bekerült a 2011. évi "Az év fája" döntőjébe. Az alábbi linken lehet szavazni a Szőkedencsi hársra. A szavazáshoz érvényes e-mail címet kell megadni, és az automatikus válaszlevélben található linkre történő kattintással lehet érvényesíteni.

Esküvő a faluban

Örömteli eseményre gyűltek össze ma az ismerősök, hozzátartozók a körjegyzőség épületében. Ma tartotta esküvőjét Bogdán Mónika és Franger Klaus Karl. Gratulálunk házasságkötésük alkalmából és sok-sok boldog, együtt töltött évet kívánunk nekik!

További képek!

H I R D E T M É N Y

Értesítem a lakosságot, hogy a 2011. évi népszámlálás adatfelvételére 2011. október 1-je és október 31-e között kerül sor. A népszámlálási csomag kézbesítése 2011. szeptember 27-30. közötti időben történik. Sávoly községben a népszámlálási feladatokat

PÉTER LÁSZLÓ és KOLTAI ANDREA számlálóbiztosok

végzik, akik sorszámmal ellátott számlálóbiztosi igazolvánnyal és személyi igazolvánnyal igazolják magukat. Kérjük a lakosságot, hogy más személyt a lakásukba hasonló feladatok elvégzése céljából ne engedjenek be!

Letölthető verzió

Megkezdődött a 2011-12-es tanév

Ma reggel tanévnyitóra gyűlt össze az általános iskola apraja-nagyja. Az intézmény 58 óvodással és 92 tanulóval kezdi meg az új tanévet. A 13 első osztályos, köztük a 8 sávolyi kisgyerek megilletődve, csendesen nézte a nagyobbakat. A sávolyi elsősök: Bogdán Szabolcs, Kovács Alexandra, Kovács Martina, Mészáros Annamária, Orsós Bálint, Orsós Gergő, Orsós Vivien, Sipos Dániel. A köszöntők és az ünnepi műsor után Törőné Gelencsér Ildikó intézmény vezető megnyitotta a 2011-12-es tanévet. Mindenkinek jó tanulást és eredményes, sikeres tanévet kívánok!

További képek!