Ingyenes látásvizsgálat Sávolyon!

Ingyenes látásvizsgálat Sávolyon!
(14 éves kor felett)

Ahány éves Ön, annyi százalék kedvezményt kap szemüvegkerete árából! Bifokális és multifokális szemüveglencse rendelése esetén az Ön szemüvegkerete ajándék!

2011. május 31-én, kedden 10-11 óráig a Kultúrházban

Kocsis Tibor: 0630/8146139, 0670/5687014

Gyerek nap az iskolában

Ma került megrendezésre a gyereknap az általános iskolában. Reggel sporttal indult a nap: az apukák a fiúkkal fociztak, az anyukák a lányokkal mérkőztek kézilabdában. Délelőtt akadályversenyen mérhették össze az ügyességüket és tudásukat az osztályok: hat állomáson kellett megmutatni, hogy mit tudnak. A délutáni kötetlen programokon is talált mindenki magának megfelelőt. Volt arc- és testfestés, ugrálóvár, trambulin, karaoki, szépségverseny, tátika. Szemmel láthatóan jól érezték magukat a gyerekek is, és a szép számmal részt vevő szülők is.

További képek!

Újra szépült a falu

Az elmúlt napokban az Önkormányzat által foglalkoztatott munkások virágot ültettek a közterületeken. Osváth Lajos alpolgármester úr elmondta, hogy mintegy 1300 tő egynyári virágot vásároltak, és ezt osztották el a falu virágágyásaiban. Ahogy a képek is mutatják, minden hová bőségesen jutott. Reméljük, hogy a szép idő és a rendszeres öntözés hatására minél előbb virágbaborulnak, így szépítve a községet.

További képek!

Egy éves a Sávolyi Dalkör

Az elmúlt hétvégén ünnepelte a Sávolyi Dalkör az egy évvel ezelőtti megalakulását. Jó hangulatú, tánccal, énekléssel fűszerezett "bulit" tartottak a Posta épületében. Finom vacsora és sok-sok torta tette még élvezetesebbé a születésnapi ünneplést. További jó munkát és sok sikeres fellépést kívánunk a csapatnak!

További képek!

A sávolyi torony története ...

1994-ben a Matáv Rt fejlesztéseket hajtott végre térségünkben. Ennek következtében építési engedélyt kapott az Rt egy 30 méter magas antenna torony és rádió technikai konténer építésére a Körjegyzőség területén. Ez a torony a Marcali Mikrohullámú Előfizetői rendszer része volt, ugyanis ebben az időszakban összesen 5 ilyen tornyot állítottak fel itt a környéken. Ennek az adótoronynak köszönhetően 1994. év végére a falu bekapcsolódhatott a cross-bar telefonrendszerbe, mely nagy lépés volt a helyi infrastruktúra fejlődésében. Sok család előfizetett a telefonvonalra, napjainkban is használva azt. 2010-ben a tervezett fejlesztések hozadékaként kiépült az optikai kábel Sávolyon. Egyrészt emiatt is feleslegessé vált a torony. Másrészt a Magyar Telekom Nyrt. felülvizsgáltatta a tornyot és a statikai szakvélemény megállapította, hogy annyira korrodálódott a fémszerkezet, hogy balesetveszélyessé válhat az építmény. Mindezek hatására döntöttek a szakemberek a bontás mellett, amit ma fotózhattam végig. Egy 40 tonnás daruval elfektették a földre a tornyot és részekre bontva szállították el a helyszínről. A konténer marad, hiszen ebben van az optikai kábel központja. Észrevétlenül (hisz a lakosság észre sem vette a technikai változást a telefonok működésében), de megint lezárult egy szakasz Sávoly község életében. A "Torony" már történelem.

További képek!

Bemutatjuk a "A Vidékünk a Jövőnk Szövetség" -et

A Vidékünk a Jövőnk Szövetség 2007. szeptember 19-én 25 taggal alakult meg, mely 2007 októberére 108 tagot számlált, köztük Sávolyt is. 2007. december 11-én a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Irányító Hatósága elismerte a közösséget. Az Irányító Hatóság útmutatásai alapján 2008. április 11-én jogi személyiséget öltött a közösség, ez lett a Vidékünk a Jövőnk Szövetség, melynek jogi formája egyesület. Az egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely keretében több támogató programot kordinál, köztük a LEADER programot is.

A Vidékünk a Jövőnk Szövetség 2010 februárjától közhasznú egyesületként működik. Az egyesület fő célja a fenntartható és élhető vidék megteremtése, melyet az Európai Uniós és hazai források megfelelő kiosztásával, a megfelelő vállalkozások és fejlesztések támogatásával kíván elérni. A pályázatok rendszeres figyelésével községünk polgárai, vállalkozásai is tájékozódhatnak az időszerű támogatásokról. Az egyesület honlapján naprakészen elérhetők az ezekre vonatkozó információk.

A Marótvölgyi-csatorna partján

Ma felkerestem a Marótvölgyi-csatorna mellékét tisztító sávolyi embereket. Nagyon szépen haladnak a csatorna part pucolásával, közel vannak már a 7-es úthoz. Ma egy olyan szakaszhoz értek, ahol nagyon sok a fa, cserje a vízben, így itt sok munkájuk lesz az elkövetkező napokban. A képeket megnézve, bizony meglátszik a munkájuk nyoma: szépen kitisztított terepet hagynak maguk után.

Tovább!

Őszi Napfény Tábor

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Somogy Megyei Önkormányzat az idén is megszervezi az idősek Őszi Napfény Táborát Fonyódligeten a Somogy Megyei Gyermektáborban.

Tovább!

Érettségi ....

Ezekben a napokban országszerte több mint 90 ezer végzős középiskolás tesz érettségi vizsgát. Egy sávolyi fiatalember, Vida Barna is (az idén Sávolyon egyedüliként) most vizsgázik, őt kértem meg, hogy meséljen az érettségiről. Hova jársz iskolába? Milyen tantárgyakból vizsgázol? Nagykanizsára, a Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola informatika-hardver szakára járok. Angol, történelem, matek, magyar és informatika tantárgyakból teszek érettségi vizsgát. Nehéz volt? Hogy érzed, mennyire sikerültek az írásbeli dolgozataid? Mondhatjuk, hogy nehéz volt. Az angolt, azt különösen annak éreztem. Érzésem szerint jól sikerültek, de május 31-re javítják ki, tehát akkor tudom meg a tényleges eredményeket. Mennyit tanultál? Nem sokat. Az írásbelik után jönnek a szóbelik. Mikor lesznek, így mennyi időd lesz rájuk felkészülni? Június huszadikától kezdődnek a szóbeli vizsgák, így több mint egy hónapom lesz a felkészülésre. Milyen terveid vannak a nyárra? Szeptembertől tanulsz-e még, vagy dolgozni fogsz? Nyáron szeretnék dolgozni egypár hetet, de természetesen a pihenést sem hagyom ki. Szeptemberben maradok még két év technikusi képzésen itt az iskolában, ami után autóelektronikai technikusi képesítést kapok. Köszönöm szépen, hogy vállaltad a beszélgetést. Sok szerencsét kívánok neked: eredményes felkészülést és sikeres vizsgákat!

Hírek a Sávolyi Dalkörről

Molnárné Csécs Ágnest kérdeztem: Mi újság a Dalkör "háza táján"? Tudom, hogy a legutóbbi szereplésetek a Sávolyi Templomban volt. Nagypénteken és Virágvasárnap a Dalkör Kiss Mihály kántor közreműködésével és segítségével előadta a Passiót. Mint ismeretes, egyik legértékesebb örökségünk a Passió: Jézus elítéltetésének, keresztre feszítésének, szenvedésének és halálának evangéliumi elbeszélése. Témaköre szigorúan a nagypénteki eseményekre szorítkozik, szövege tehát ma is ugyanaz, mint a középkorban. Eredete a IV. századba nyúlik vissza. A régmúlt idő előadásmódja megmaradt, hiszen napjainkban is énekelve, zenei kíséret nélkül mesélik el Jézus keresztre feszítését. A Passió legutóbb közel ötven éve volt hallható a Sávolyi Templomban. Igen, ez így van, éppen ezért a hívek körében nagyon nagy örömöt okozott a régi liturgia felidézése. A Dalkör tagjai szeretnék, ha hagyománnyá válna ez az előadás, és az elkövetkező években is sikerülne a nagypénteki eseményeket ilyen módon is felidézni. Mire készültök, milyen fellépésetek lesz a közeljövőben? Milyen terveitek vannak? Két meghívásunk is van. Először a Szőcsényi Vadásznapokra megyünk, majd azután Somogysámsonba, a Pünkösdi Csülökfesztiválra. Mindkét programon a vidámabb, könnyedebb műsort igénylik, ezért a boros és katonás dalcsokrokat adjuk elő. A sávolyi Falunapon is ezt a műsort tervezzük énekelni, ugyanis ezt a két dalcsokrot még csak szűkebb közönség hallhatta, és szeretnénk, ha az egész falu megismerné ezeket az énekeket. Terveink között szerepel, hogy egy balatoni dalokból álló csokor összeállításával bővítjük a repertoárunkat. Köszönöm a tájékoztatást! További jó egészséget, jó munkát és sikeres szerepléseket kívánok Nektek! Köszönet a képért Tóth Kálmánnak.

Gratulálunk!

Április 28-án rendezték meg az Országos Alapműveleti Matematika Verseny Somogy megyei eredményhirdetését a Marcali Kulturális Központban. Schmid Stephanie a megyei negyedik helyezésért vehetett át díjat. Sok szeretettel gratulálunk neki!