Adventi fények Sávolyon

Ha sötétedés után végigmegyünk a községben, akkor láthatjuk, hogy az egész falu fénybe öltözött. Az utcai díszeken kívül nagyon sok háznál láthatunk díszégőket, fényfüzéreket. Az utóbbi években nálunk is elterjedt az a szokás, hogy adventben feldiszítik a házakat.

Adventi koncert Sávolyon

Az immár hagyományossá vált Adventi hangversenyt rendezte meg a község ma 18 órakor a Templomban. Fellépett a Sávolyi Általános Iskola Énekkara és a Sávolyi Dalkör Molnárné Csécs Ágnes vezetésével, a Balatonkeresztúri Bárdos Lajos Női és Férfi kar Tengerdi Győző karnagy vezényletével, és a Sávolyi óvodások. A fellépő együttesek szivetmelengető, csodálatos műsora segít felkészülni, ráhangolódni a karácsonyi ünnepekre. A közönség soraiban sokan elérzékenyültek, könnyezve hallgatták a dalokat, a verseket, a pásztorjátékot. Minden szereplő együttesnek köszönjük a csodálatos élményt!

Gyerekklub a könyvtárban

Szombaton délelőtt karácsonyi díszeket, ajándékokat készítettünk a klubtagokkal és szülőkkel. A szép számmal megjelent gyerekek lelkesek és ügyesek voltak, sok szép ablakdísz, üdvözlőkártya, asztali dísz készült. Mindenki jól érezte magát, hasznosan és kellemesen telt el az idő.


Betlehemjárás az adventi időszakban

Immár harmadik éve járjuk a falut a két angyallal és a négy pásztorral az adventi időszakban. Egy régi somogyi betlehemes játékot felelevenítve kívánunk mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket. Nagyon sokan elérzékenyülve és könnyezve köszönik meg, hogy felkerestük az otthonukat. A két betlehemet vivő angyal Bogdán Violetta és Hegedüs Szabina. A négy pásztor Bogdán Máté, Kovács Ábel, Osváth Roland és Vida Márk. Büszke vagyok ezekre a gyerekekre, mert ügyesek és lelkesek, a játékukkal szeretetet és örömöt varázsolnak az emberek szivébe.

Megemelkedett a belvíz

Sávolyon is problémát okoz az elmúlt napokban nagy mennyiségben leesett csapadék miatt megemelkedett belvíz. A Kossuth Lajos utca végén, a szennyvíz tisztító felé vezető úton folyt át a víz, lehetetlenné téve az ott közlekedést. A Prizma 1999 Kft munka társai az Önkormányzat megbízásából átvágták az utat, és hídgyűrűket tettek le, lehetővé téve a víz elfolyását. Az ottani árkokat is kitisztították. A Kossuth Lajos utca másik részén, a Rakottyai fordulónál is megállt a csapadékvíz az úton, nehezítve a közlekedést. Ott is feltörték az aszfaltot és hídgyűrű elhelyezésével átvezették a vizet a szemközti árokba. Felszedtek egy hidat is, mely elzárta a víz útját. Az időjárás előrejelzés nagy mennyiségű csapadékot jósol az elkövetkező időszakra is, ezért az Önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a zavartalan vízelvezetés érdekében mindenki tisztítsa ki a hidak alját és a házak előtti árkokat.

Sávolyon járt a Mikulás

Pénteken kora este, a gyerekek nagy örömére, ellátogatott a Mikulás Sávolyra! A Kultúrházban találkozott a község gyermekeivel, akik énekkel, versekkel várták a messziről jött kedves vendéget. A gyerekek kaptak egy-egy csokival, cukorral teli csomagot, és megígértették a Mikulással, hogy jövőre is ellátogat hozzájuk

Hóhelyzet és közlekedés

Községünkben is nagy mennyiségű hó és eső esett a napokban, megnehezítve a gyalogos és autós közlekedést egyaránt. Az Önkormányzat munkásai folyamatosan dolgoztak azért, hogy a falu járdái és utcái járhatóak legyenek. Eltolták a havat és felszórták a gyalogutakat kaviccsal. Csütörtök este kilenc órára értek végig a faluban, ám péntek reggelre újra nagy mennyiségű hó esett, így kezdhették előlről a munkát. Délelőtt, amikor én beszéltem velük, már újra végig értek a községben, és mindenütt tiszták, és járhatóak voltak az utak. Ma reggelre fagypont alá esett a hőmérséklet, de nem volt probléma a közlekedéssel.


segélyosztás

Tegnap délután a Posta épületében 2,3 tonna tartós élelmiszert osztott ki az Önkormányzat a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat jóvoltából. A zord időjárás és a rossz útviszonyok ellenére sikerült zökkenőmentesen megoldani az ideszállítást. Sok panasz érkezett a segélyosztással kapcsolatosan. Aki igényét fejezi ki a segélyre, az jelentkezzen a Körjegyzőségen Rétheyné Nagy Rózsánál. Rászorultsági alapon döntenek majd a segélycsomag kiosztásáról. Az Önkormányzat mindent megtesz, hogy ezután is lehetőség legyen a segélyezés ezen formájára. Sikerült a Szeretetszolgálattal nagyon jó kapcsolatot kialakítani, így a későbbiekben is számíthat a község lakossága az élelmiszer csomagokra.


Karácsonyi díszégők

Ma megkezdték a VITE szakemberei a karácsonyi díszégők kihelyezését a villanyoszlopokra. A Kossuth utcában tudtam lefényképezni őket. Nem volt könnyű dolguk a munkásoknak, hiszen folyamatosan esett az ónos eső. Reméljük, hogy minél előbb gyönyörködhet a falu a díszégőkben és az ünnepi kivilágításban.