Halottak napja lesz. A hétvégén sokan felkeresik elhunyt hozzátartozóikat, szeretteiket, hogy leróják kegyeletüket a sírjuknál. A sávolyi temető is tele virággal és mécsesekkel. Emlékezzünk elhunyt halottainkra ezekkel a verssorokkal:

További képek!

Egy utolsót lobbant a gyertya még,
majd végleg elveszítette a fényt,
mit annyira óvott két kezem,
mit még annyira akart látni szemem.
Gyertyám fénye egykor oly gyönyörűen égett,
biztos megtetszett odafönt az égnek.
Elkérte hát tőlem, hiába remegtem érte,
s hullat viaszkönnycseppet, ha felnézek az égre.
Egyszer majd újra öleli kezem,
addig csak lentről figyelem
De a mécsest mi szívemben érte ég,
már nem veheti el tőlem az ég.”

Ismeretlen sírverse

Szombaton óra állítás...

Szombatról vasárnapra virradóra, azaz 2010. október 31-én hajnali három órakor két órára kell visszaállítani az óramutatókat, mivel ekkor ér véget a nyári, és kezdődik a téli időszámítás.

Mintegy hatmilliárd forinttal csökkent a nyári időszámításnak köszönhetően az áramfelhasználás költsége, a fogyasztás így 120 gigawattórával kevesebb, mint átállás nélkül lenne - közölte a Mavir az MTI-vel. A megtakarított árammennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg - emelte ki a közleményben Tari Gábor, a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. vezérigazgatója. A Mavir a közleményben megjegyzi, az október 30-i óraállítás hatása az energiafogyasztás mérséklésére nem olyan látványos, mint a tavaszié.

Köszöntő

Kanász Jánosné Domsa Margit néni betöltötte a 97. életévét. Ez alkalomból ma Bobek József István polgármester és Osváth Lajos alpolgármester felköszöntötte. További jó egészséget kívántak neki, és elbeszélgettek a régi időkről.

Elvittük az összegyűlt adományokat

Topár Zsolt ottani koordinátorral történt előzetes megbeszélés alapján tegnap délelőtt elszállítottuk az összegyűlt adományokat. Az uticél Kamond volt, mivel a katasztrófa sújtotta területekre nem lehet bemenni. Ez a falu 27 kilométerre van Kolontártól, és itt egy nem használt iskolában pakoltuk le a csomagokat. A helyiek nagy örömmel fogadtak bennünket, és nagyon hálásak voltak. Mindenkinek köszönjük, aki hozzájárult a felajánlásával ehhez a segítő akcióhoz!

További képek!

Hatalmas úritökök

Bogdán Mária Rákóczi utcai lakos büszkén mutatta, milyen hatalmas úritökök teremtek a kertjében. A kisebbik 35 centiméter, a nagyobbik 51 centiméter átmérőjű. Gratulálok neki és jó étvágyat a finom sült tökhöz!

Salföldi pillanatok

Ma 22 sávolyi gyerekkel kirándulni voltunk a Salföldi Majorban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként itt őshonos magyar állatfajtákat, mezőgazdasági eszközök kiállítását, füvészkertet nézhettünk meg. Elkocsikáztunk a falu mellett lévő Pálos korostor romjaihoz is. A Pannon-tenger maradványa a kőrengeteg, ami szintén érdekes látvány volt. A gyerekek lovagoltak is, ez is nagy élmény volt mindenkinek. Hazafelé megálltunk a keszthelyi kikötőben sétálni, és megnéztük a hattyúkat, a Balatont, a horgászokat. Egy-egy gombóc fagyit is kapott minden gyerek. Szerencsére szép idő volt és nagyon-nagyon jól éreztük magunkat.

További képek!

Az új Képviselő-testület első ülése

Ma délután 18 órakor volt a 2010. október 3-án megválasztott képviselők alakuló gyűlése. Dr. Steiner Györgyi körjegyző asszony jelenlétében letették a polgármesteri és képviselői esküt, Béres László, a helyi választási bizottság elnöke pedig átadta a megbízóleveleket. A képviselő-testület tagjai: Bobek József István polgármester, Kozma Lajos települési képviselő, Osváth Lajos települési képviselő, Dr. Szerbné Kramcsák Ilona települési képviselő, Tárnai Péter települési képviselő. Munkájukhoz jó egészséget, és sok sikert kívánunk!

További képek!

Szokatlan látogatók Sávolyon

Már tegnap este felbukkant négy gólya a községben. Valószínű, hogy egy család lehet, két szülő és két fióka. Én ma reggel fényképeztem le őket. Fázósan gubbasztottak az iskola tetején. Értesítették a Fenékpusztai madármentő munkatársait, akik biztosan megteszik a szükséges intézkedést. Mindenesetre nagyon sajnálnánk, ha a hidegben elpusztulnának. Évről-évre kevesebb jön vissza hozzánk Magyarországra. Sávolyon már évek óta üresen áll a fészek, nem tudjuk, hogy mi történhetett a gazdáikkal. Reméljük, hogy ezeket a madarakat sikerül megmenteni.

Ismét eltelt egy év…

A marotvolgye.hu honlap 2008 szeptemberében indult. 2009 szeptemberében végeztem egy összegzést az akkor eltelt egy évről. Már akkor is látszott, hogy kedvelt és sokat látogatott a honlapunk. A sávolyi emberek szívesen és rendszeresen látogatják oldalainkat, ezt tekintik elsődleges információforrásnak. És mi ezért dolgozunk, hogy ez így is maradjon! Tovább!

Felhívás !

Gyűjtés a vörös iszap károsultjainak! Kérünk mindenkit, aki segíteni tud felajánlásával, az hozza a sávolyi óvodába péntekig, október 15-ig. Kolontár községbe szeretnénk eljuttatni az adományokat. Szükség van téli ruhákra, lábbelikre, tartós élelmiszerekre, védőfelszerelésre (kesztyű, ruha, gumicsizma), tisztítószerekre, ecetre, citromlére, ágyneműre, háztartási gépekre, bútorokra. Már összegyűlt néhány zsák felajánlás. A gyűjtés részleteiről az óvodában lehet érdeklődni.

Sávoly települési választás eredményei