Magas a vízszint a Határárokban

Tegnap délután kerékpároztam haza, és megálltam a Határároknál. Az elmúlt napok esőzései megint annyira megemelték a víz szintjét, hogy eltűnt az árok partja, teljesen elöntötte a víz az egész berket. Reméljük, hogy tovább már nem emelkedik a vízszint, és nem kerül veszélybe a közút. A rengeteg víz a gázlómadarakat is idecsalogatta, rengeteg gémet, kócsagot láttam, csak nagyon messze voltak, nem tudtam őket lefotózni. Nekik kedvez ez a csapadékos időjárás.

További képek!

Mihály-napi vásár az óvodában

Már több éve, hogy szeptember 29-én vásárt tartanak az oviban. A gyerekek és az óvónők által készített tárgyakat kínálják eladásra. Olyan nagy volt az érdeklődés a mai vásáron, hogy alig fértem oda az asztalhoz! Lehetett mécsestartót, faliképet, festett terítőt, terménybábokat, és még sok minden mást venni. Cserébe almát, körtét, szőlőt, diót adtak a vevők. Igazi zsibvásári, piaci hangulat volt az oviban, a gyerekek mindent eladtak, rövid időn belül kiürültek a tálak, kosarak. Több mint negyven érdeklődőt számoltam meg, azt hiszem, ez is jelzi a vásár sikerét.

További képek!

Megmentett régi síremlékek

A temető észak-keleti sarkában a szemétben talált kő síremlékeket és kőkereszteket a közmunkások a Körjegyzőség udvarára szállították és letisztították. Ma délelőtt Gyarmati József sávolyi fuvarozó önzetlen segítségével visszakerültek a temetőbe és ott a munkások elhelyezték őket végig a bejáró mellett. A feliratok szerint a legrégebben felállított emléket 1880-ban készítették. Ezek a kövek is a múltunk részei, tanúskodnak a régi kor emberének gondolkodásáról, kultúrájáról. Közeledik Mindenszentek ünnepe, ezért is volt időszerű ezeket a régi emlékeket rendbe hozni és méltó helyre tenni.

További képek!

Figyelem!

Az Önkormányzat szeptember 29-én, szerdán lomtalanítást szervez. Kérik a lakosságot, hogy a lomtalanításba szánt hulladékot a kommunális hulladéktól elkülönítve helyezzék ki.

Helikopterrel Sávoly fölött

Vasárnap az esős idő ellenére némi késéssel, de megérkezett a várva várt helikopter a Balatonringre. Sokan várták, és nagy izgalommal készültek az első "bevetésre". Mintegy kilencven sávolyi lakos próbálhatta ki, hogy milyen is a levegőbe emelkedni és repülni. Általában mindenkinek tetszett, de olyan is volt, aki azt mondta, hogy többet sohase ülne fel. Nem mindenkinek marad tehát kellemes élmény, de egy próbát mindenképpen megért! A község legidősebb férfi embere, Szarka Józsi bácsi is repült, és nagyon tetszett neki. Minden elismerés a bátorságáért, és fiatalos hozzáállásáért! A rossz idő ellenére mindenki jól érezte magát ezen a vasárnap délutánon, és a falu reménykedve várja, hogy folytatódjon a pálya építése. A képeket Tárnai Péter készítette, köszönöm neki.

További képek!

Német rendőrök a Balatonringen

Ma reggel külföldi vendégek érkeztek a Balatonringre. Buzás László marcali rendőrkapitány a vendégváros, Künzelsau rendőr kapitányságáról érkezett vendégeket hozta el Sávolyra. Csütörtökön érkezett a hét tagú küldöttség és vasárnap indulnak haza. A kapitány úr elmondta, hogy 1998 óta tart a kapcsolat a testvérvárosi őrssel. Igyekeznek mindig olyan szakmai programokat szervezni a vendégeknek, hogy újdonságokat, általuk még nem ismert technikákat mutassanak be. Tegnap Budapesten jártak, az egyik különleges osztály munkájával ismerkedtek meg. A mai nap a kikapcsolódásé is, ezért Sávolyon a Balatonring megismerését, bejárását tervezték. Bobek József polgármester fogadta a delegációt, beszélt a pálya építéséről, a jelenlegi készültségi szintről. Lehetőségük volt végigmenni a pályán quaddal is, amelyet mindannyian nagyon élveztek.

További képek!

Bojtos István Sávolyon

Az Esély egyenlőség tízedik évébe értünk Magyarországon és ennek az apropójából a zalaszentgróti Bojtos István végigjárja kerékpárral Magyarország Önkormányzatait, hogy felhívja a mozgássérültekre, mozgáskorlátozottakra a figyelmet, és hogy megnézze, mennyire akadálymentesek a hivatalok. A Körjegyzőségen találkoztam vele. Elmesélte, hogy tenni való, javítani való e téren is van bőven. Hetes turnusokban tervezi az utat, előre lebeszéli a szállást és az étkezést. A fogadtatás vegyes, vannak polgármesterek, akik elutasítóak, viszont akadnak olyanok is szép számmal, akik szívesen látják, segítik és bíztatják. Az út elején szponzorok is támogatták, de ahogy fogyott a médiaérdeklődés, úgy fogyott a kapott összeg is, így most már az Önkormányzatokra van utalva. Az útnak az is célja, hogy bemutassa: a mozgáskorlátozott ember nem mozgásképtelen ember, hanem a körülményeken, az ép emberek hozzáállásán, a jogszabályokon kellene változtatni, munkalehetőséget teremteni és könnyebbé válna az ő életük is. Nagyon sok fiatal mozgássérült van, aki baleset miatt lett rokkant, és nekik például nincsenek meg a nyugdíjhoz szükséges munkaévek, így ők nem kaphatnak nyugdíjat, hanem csak átmeneti járadékot, tehát nekik a munkalehetőségek megteremtése lenne a megoldás. Bojtos úr 19 évvel ezelőtt veszítette el a lábát egy balesetben, elütötte egy kamion. Műlába van és mankóval tud csak gyalogolni.Közel 12 ezer kilométert tett meg a mostani kerékpáros útján, és több mint 1920 településen járt már. Bobek József István polgármester is elbeszélgetett vele és támogatásáról biztosította. Megajándékozta Sávoly község zászlajával és sikeres utat kívánt neki.

Kereszt szentelés

Schmid Christoph és családja felújíttatta és rendbe tetette a Benkő keresztet a sávolyi határban a Sánci Dűlőn. Ezt a keresztet a Benkő család 1938-ban állíttatta. Christoph elmondta nekem, hogy a felújítás nagy öröm volt számára. Itt megpihenve, elmondva egy imát, feltöltődhetünk és újult erővel folytathatjuk a mindennapi teendőket. Orvos Levente plébános megáldotta, és az Úr kegyelmébe ajánlotta a keresztet. Fellépett a Sávolyi Dalkör is, emelve az ünnepi hangulatot. A ceremónia után minden résztvevőt megvendégeltek egy tál étellel, egy pohár itallal.

További képek!

Átadták a Centrum abc-t

Ma ünnepélyes keretek között megnyitották a vásárlók előtt a héten elkészült Centrum abc-t. A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Papp Zoltán, Sávoly község főépítésze, Füstös János, a Vidékünk a Jövőnk Szövetség elnöke, és polgármesterünk, Bobek József István. Mindannyian méltatták a beruházást, a befektetett sok munkát, és reményüket fejezték ki, hogy a sávolyi beruházások remélhető megindulásával egyre több kisvállalkozás alakulhat meg és fejlesztheti Sávolyt és az egész térséget. Orvos Levente plébános megáldotta az épületet, és a Jó Isten áldását kérte minden dolgozóra és látogatóra. Ifjabb Béres György vállalkozása úttörő jellegű a községben, hiszen ez az első ilyen volumenű beruházás. A vegyesbolt megépítését az Új Magyarország Vidékfejlesztési program keretében elnyert nagy összegű pályázati támogatás tette lehetővé. Az emeleten panzió nyílt, és tavaszra tervezik a kávéház megnyitását. Sok sikert kívánunk a vállalkozáshoz.

További képek!

Megkezdődött a tanév

Ma reggel nyolc órakor a tanévnyitó ünnepséggel megkezdődött az új tanév. Törőné Gelencsér Ildikó beszámolt a nyári felújításokról, állapotjavításokról, bemutatta az új pedagógus kollégákat. Mindenkinek jó munkát, jó tanulást kívánt és megnyitotta 2010/2011-es tanévet.

Új lakója van a Rákóczi utca 21. számú szolgálati lakásnak. Molnár Tamás rendőr törzsőrmester személyében, aki körzeti megbízottként fog dolgozni itt a községben. Nyugodtan keressék, ha bármilyen munkakörével kapcsolatos kérdésük, gondjuk van. Elérhetősége: 06 70 4095749-es telefonszám. (Bővebb riportot majd a Sávolyi Hírmondó szeptemberi számában olvashatnak vele.)