Fejlődést hoz a Balatonring

Sávoly polgármestere értetlenül áll a Balatonringgel kapcsolatban az elmúlt időszakban napvilágot látott hírek kapcsán.

– A MotoGP-pályával olyan fejlesztést kap térségünk, ami nem csak a településünknek, hanem a körülöttünk lévő településeknek, a régiónak, a Balatonnak, mint nagyrégiónak, és az országunknak is jó – mondta Bobek József.

– A befektetők, az általuk ígérteknek megfelelően folyamatosan hajtják végre azokat a beruházásokat, amelyek a pálya építése kapcsán elengedhetetlenek, s amit tudomásom szerint a mai napig saját forrásból oldanak meg. – Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke az önkormányzattal szemben eddig minden ígéretének eleget tett – tette hozzá Bobek József. – Készen van a település szennyvízcsatorna rendszere, melyre lakosságunk a napokban köt rá. Ezzel megvalósították évtizedes álmainkat. A befektetők nélkül erre belátható időn belül még csak esélye sem volt a községnek. Folyamatos a munkavégzés a leendő pályán, munkát adva helyieknek és környékbelieknek.

Bobek József értetlenül áll olyan, szerinte csúsztatásokat tapasztalva, hogy az állam 20 milliárdos támogatást, valamint 15,3 milliárdos hosszú lejáratú hitelt nyújt a pálya építéséhez.

– A Balatonring egyedülállóan megszerezte a 10 éves rendezési jogot a GP-futamokra a Dornától – így Bobek József. – Ezen 10 éves rendezési jog licencdíja az éveként, összességében tíz év alatt kifizetendő 20 milliárd forint – Bobek József. – S meglepődök olyan civil szervezetek megnyilvánulásai előtt, amelyekkel nem találkoztunk Sávolyon, és nem ismerik a tényleges helyi történéseket. A vidéki emberek számára, számunkra nagyon fontos a fejlődés lehetősége. S mi ezt kaptuk, kapjuk most meg egy olyan térségben ahol évtizedes elmaradás volt tapasztalható.

Bobek József nyilatkozata.

 

Büntető feljelentést tesz a sávolyi Balatonring befektetője ...

Egy, az autó- és motorsportban érintett, valamint a Zsámbéki medence ingatlanfejlesztői állnak a Grupo Milton elleni lejárató kampány mögött, meg akarják akadályozni a pátyi és a sávolyi beruházást - mondta Kovács Bence János, a cégcsoport vezetője.

A sajtótájékoztató előzménye az volt, hogy hétfő óta az Index nevű portál több cikkben ismertette a cégvezető múltját, illetve azt, hogy a Pénzügyminisztérium nem támogatta a Balatonring állami hitelgaranciáját, a kormány mégis áldását adta rá. Három civil szervezet - a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország - szerdán arra kérte a miniszterelnököt, hogy függessze fel a Sávoly Motorcentrum Kft. részére megítélt 15,3 milliárd forint Magyar Fejlesztési Banki (MFB) hitel, és 20 milliárd forint költségvetési támogatás kifizetését.

Lejátszotta a zsarolásról készült hangfelvételt
A más néven sávolyi Balatonring-ként ismert beruházás egy olyan cég érdekeit sérti, amely az autó- és motorsportban érdekelt - mondta Kovács Bence János. Ez a cég 30 millió forintot akart megszerezni tőle, előbb a maga, majd egy ma parlamenten kívüli, de a mostani választásokon oda igyekvő párt részére, amelynek honlapján is olvasható, hogy ellenzi a két beruházást. A zsaroló szöveget, amelyben a pénz ellenében a sajtóhadjárat leállítását ígérték, a tájékoztatón lejátszották, illetve írásban is a sajtó rendelkezésére bocsátotta a cégvezető.

A befektető nem hagyja magát zsarolni
Sávolyon eddig 7,4 milliárd forintot ruházott be a Milton közművekbe, a teljes magyarországi beruházása pedig 280 millió euró volt tavaly. Az említett hitelre, és garanciára azért van szükség, mert a válság miatt másképpen nem lehet hitelhez jutni - ismertette cége helyzetét Kovács Bence János. A pátyi beruházás - golfpálya, illetve lakások és egyéb létesítmények - pedig a Zsámbéki medence régebb idő óta ott tevékenykedő ingatlan fejlesztőit sérti - mondta, hozzátéve, hogy a két beruházás elleni támadást egy közös agytröszt vezényli. A zsarolás miatt Kovács Bence János büntető feljelentést tesz, és kijelentette: nem hagyja magát zsarolni.

Tavaszodik Sávolyon …

Tegnap azzal keresett meg Bobek József Sávoly község Polgármestere, hogy érdemes lenne néhány fotót készíteni az épülő Balatonringről. Ahogy elmondta: szombaton megpróbált személykocsival, a pályán végi menni, de a nagy hó és a víz miatt nem sikerült. Vasárnapra szerez egy terepjárót, ha tudok menjek el érdemes lesz ... Ma amikor kiértünk a pályára meglepve tapasztaltuk, hogy 24 óra alatt szinte eltűnt a hó, - ez máshol is így van - de a víz is jóval kevésbé borította a környezetet. A kiépített félig kész vízelvezető rendszer jól vizsgázik. Sávolyra menet megálltam a Marótvölgyi csatorna hídjánál, és láttam nagyon magas a vízállás. Vendéglátóm elmondta: már napok óta üzemelnek a szivattyúk és emelik át a vizet a Kis-Balatonba, - kirándulásunk legvégén készítettem is néhány fotót a főnyedi átemelő szivattyúnál -, a pályán most is dolgoznak, pontosan a vízelvezetés árokrendszerének befejező munkáit végzik. Néhány „képaláírás” a galériához: D2H_3811 a főépület egy része, már kitűzték az alap kelyhek helyét, az épület maga 390 m hosszú lesz; D2H_3813 – a pálya alapsíkja lejjebb van a „bukótérnél, kap még 20 cm betont és kb. 20 cm aszfaltot; D2H_3835 – pálya legmélyebb pontja, már a kerítésen kívül az árok ami a Marótvölgyi csatornába csatlakozik; D2H_3869 – a partoldalban a kitűző karók már a lelátók valamilyen elemeit jelölik, ahogy megtudtam 50 000 ülőhelyet alakítanak ki körbe a pályán; D2H_3903 – a „kamion parkoló” itt lesznek majd a csapatok elhelyezve; D2H_3929 a főnyedi átemelő szivattyútelepnél készült kép, ma már nyári ludakat is láttam! Jön a TAVASZ! Köszönöm a fuvart és a lehetőséget!

További képek!

Délelőtti játék

Ma délelőtt is sokan eljöttek a könyvtárba, hogy játszanak, olvassanak és beszélgessenek. A képeken látszik, hogy mindenki jól érezte magát. Örülök, hogy a gyerekek szeretnek jönni ezekre a programokra, és nem csak a számítógép előtt tudják magukat elfoglalni.

További képek!

Suchman szerint időben elkészül a Balatonring ...

Várhatóan hamarosan, akár tíz napon belül aláírja a hitelszerződést a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Balatonring beruházójával, így nem lesz akadálya a nyári próbafutam és az őszi verseny megtartásának - mondta Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a szervezet pénteki ülésén.

Suchman Tamás kifejtette, öt év helyett tíz évre nyerte el a sávolyi MotoGP a világbajnoki futamok rendezési jogát, ami miatt még zajlanak az szerződésmódosítások, de hamarosan megnyílhat a spanyol beruházó számára az állami garanciavállalású hitel. A politikus szerint a csúszás okai között szerepel a bürokrácia, továbbá az, hogy "kényes politikai időket élünk".

Tavaly október végén jelentették be politikusok először; a sávolyi gyorsaságimotoros-versenypálya spanyol beruházója 50 millió eurós hitelt kaphat a beruházáshoz az MFB-től. A Sedesa-csoport a mintegy 30 százalékig vállalt önerő erejéig megkezdte az építkezést, hogy a pálya elkészülhessen az idei őszi versenyig. A december végi híradások arról szóltak, hogy az MFB igazgatósága jóváhagyta a hitelkérelmet, és a projekt 15,3 milliárd forintos, 25 évi futamidejű kölcsönhöz juthat, amiről várhatóan januárban írják alá a hitelszerződést. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

A BFT elnöke hangsúlyozta, jelentős attrakció lesz a 150-200 ezer vendéget vonzó nemzetközi verseny a térség és az ország számára is. Már most sok a jelentkező egyéb - a gokarttól a kamionig - a pályával kapcsolatos programra. Ez további százezres forgalmat jelenthet, Nagykanizsától Tapolcáig vendégeket hozva a szállásadóknak, éttermeknek.

Ovis farsang

Ma délelőtt a hagyományokhoz híven az ovisok jelmezes felvonulást tartottak a faluban. Énekeltek, verseket mondtak, így búcsúztatták a farsangi mulatozás időszakát.

További képek!