Régészeti feltárások Sávolyon.


A MotoGP pálya építésének földmunkálatai során régészeti feltárások is történtek. E feltárás során a római kori érmék alapján egy Kr. u. 3 – 4. századi római kori bennszülött telep maradványai és őskori szórványok kerültek napvilágra. A lelőhelyen 478 objektumot tártak fel a szakemberek. Az objektumok között földbe mélyített szabálytalan és téglalap alakú házak, tároló- és hulladékgödrök, kutak, szabadtéri tűzhelyek, kenyérsütő - és kerámiaégető kemencék, cölöplyukak, árkok, csontvázas sírok voltak. A római kori bennszülött telepen több figyelemreméltó régészeti objektum és régészeti emlékanyag említhető. Például a 422. objektum egy 5 tüzelőrostélyos kemence.

A kerek alakú agyag rudakból sugarasan épített 5 tüzelőrostélyú kemencén elrontott, deformált római korú edényeket találtak. A leleteket és emlékanyagokat a későbbiek során a község szeretné méltó helyen elhelyezni és természetesen mindenki számára megtekinthetővé tenni. Ez is Sávoly múltja, hozzátartozik a község történelméhez. A MÚLTUNK menüpont alatt részletes leírást és több képet találnak.

Fagyszünet a MotoGp-pályán


A sávolyi MotoGp esetében az előkészítés minden szakasza a törvényeknek, jogszabályoknak megfelel. A kiemelt fejlesztéshez illően a legnagyobb szigorral járunk el minden döntésben – reagált Suchman Tamás kormánybiztos arra a hírre, miszerint: a kormány titkolja azt a megvalósíthatósági tervet, ami alapján támogatja a Balatonring építését.

A spanyol befektetők több sávolyi beruházásban gondolkodnak. Ebből kiemelve csak a pálya építése mintegy húszmilliárd forint. Az állam ezen összeg 80 százalékáig, 15,4 milliárd forintig vállalt kezességet a Magyar Fejlesztési Banknál, a spanyol fél hitelkérelméhez.

Suchman Tamás elmondta azt is: felkérte a spanyol befektetőket egy beszámoló készítésére, s február elején a Balaton Fejlesztési Tanács kihelyezett nyilvános ülést tart majd Sávolyon, ahol a részletekről tájékoztatást adnak.

A MotoGP jogtulajdonos Dorna Sports tervei szerint a szeptemberi Magyar Nagydíj előtt, a nyár közepén már egy nemzetközi versenynek is helyt adna a Balatonring. A pályán az alapvető munkálatokat még a fagyos idő beköszönése előtt elvégezték.

Bobek József Sávoly polgármestere elmondta: már végig lehet menni a 4232 méteres lekövezett pályán. Üzembe helyezés előtt áll a teljes szennyvízrendszer is. Most éppen fagyszünet van: az időjárás függvénye, hogy mikor tudnak újra felvonulni a gépek a további területrendezéshez, s mikor indulhat a csapadékvíz elvezetése is.

A Balatonring Team közleménye szerint a 2010-es versenyévad a felkészülés időszaka. Jorge Martinez Aspar, az Aspar Team és az Aspar-Balatonring Team csapatfőnöke, a Balatonring Team csapatszponzoraival együtt hozta meg a döntést, hogy 2011-ben – elsősorban a Moto2-es géposztályban – már jelenetős eredményeket elérni képes csapatként indulhasson a Balatonring Team.

A 2009-ben a 250 köbcentis kategóriában az Aspar-Balatonring Team színeiben versenyző Németh Balázs 2010-ben szabadkártyával indulhat majd a Moto2-es géposztály 3-4 világbajnoki futamán – többek között a Balatonringen, a Magyar Nagydíjon – egy a Balatonringet promotáló versenymotoron.

A Dorna a biztonság kedvéért a spanyol Motorland de Aragon Circuit jelölte ki helyettesítő pályának, arra az esetre, ha a Balatonring nem készülne el időre.

MAMS Gyorsasági Motoros Sportbírói képzés és továbbképzés a Hungaroringen


A MAMS Sportbírói Bizottsága és a Gyorsasági Motoros Szakága sportbírói képzést és éves továbbképzést szervez. A tanfolyam célja elsősorban a Hungaroring versenypályán lebonyolításra kerülő motoros rendezvények minél magasabb színvonalú szakmai lebonyolításának biztosítása. A képzés helye: a Hungaroring versenypálya sajtóközpontja A képzés ideje: 2010 február 13-14.-én (szombaton és vasárnap) 09,00 től 16,00.-ig. Részletek

Játék a kultúrházban


Szombaton délelőttönként lehetőségük van a gyerekeknek a decemberben kapott játékokkal játszani. Ma délelőtt is sokan éltek a lehetőséggel, és eljöttek a könyvtárba, hogy eltöltsenek egy kellemes délelőttöt. Csocsóztak, pingpongoztak, és a számítógépeken is játszottak.

Teke siker !


A XII. Hollósi László emlékversenyen 2 csapat is képviselte Sávolyt. A junior korosztályban az Egyed Zsolt, Mulasics Attila, Sinkovits Zoltán és Schuller Levente alkotta csapat 4. helyezést ért el. A senior csapat tagjai Schuller Tibor, Péter Imre, Tóth Kálmán és Kiss Lajos volt. Ők a 12 amatőr csapat közül a 2. helyezést szerezték meg. Gratulálunk a csapatoknak!

Ezpelata: „A helyiek eddig elégedettek a pályával”


Carmelo Ezpelata, a Dorna fejese számára kétségtelen, hogy ezen év szeptemberében Rossi és társai már száguldozni fognak a vadonatúj magyar aszfaltcsíkon. Az előző évben megannyi problémát magában hordozó Balatonring-projekt a spanyol szakember szerint immáron sallangmentesen fog lefolyni, ebben biztos Ezpelata.

Mint ahogy az ismeretes, a 2009-es évre betervezett Magyar Nagydíj különböző okok miatt lefújásra került, a pálya ugyanis nem készült el, így egy évet halasztani kellett a beruházást. Ezpelata következőket árulta el az üggyel kapcsolatban: „Szinte biztos vagyok benne, hogy ezen évben már kilátogathatunk a Magyarországi versenyre. Természetesen folyamatos kapcsolatban állunk a helyszínért felelős községgel. Szerencsére az alapvető munkálatokat még a tél beállta előtt el lehetett végezni, így az alapozás készen áll.”

A Dorna vezére közvéleménykutatást is végzett az ügy érdekében hazánkban a pálya minőségét illetően. Ennek eredményeként, Valenciához hasonlatosan, a Balatonringet is arénaszerű pályaként fogják kialakítani, melynek szinte minden pontja a kilátók bármelyikéről tökéletesen belátható. „Épp a tegnapi nap során beszéltem az építésvezetőkkel, és hála Istennek csak megnyugtató dolgokat hallottam tőlük.

Az ottani emberek nagyon is meg vannak elégedve az építkezés jelenlegi állapotával valamint azzal, hogy a pálya nemsokára kész lesz. Még a nyár közepén megrendezésre kerül a terveink szerint egy nemzetközi verseny a ringen, az után pedig a MotoGP látogatja meg a pályát 2010 szeptemberében.” A biztonság kedvéért azért a Dorna gondolt mindenre, és helyettesítő pályát is kijelöltek arra az esetre, ha úgy járunk mint tavaly. A spanyol Motorland de Aragon Circuit került kiválasztásra, de Ezpelata erről már szinte egyáltalán nem beszél.

2010 a felkészülés éve lesz a Balatonring Team számára ...


A 2010-es versenyévad a felkészülés időszaka lesz a Balatonring Team életében. Jorge Martinez Aspar, az Aspar Team és az Aspar-Balatonring Team csapatfőnöke, a Balatonring Team csapatszponzoraival együttesen annak érdekében hozta meg ezt a döntést, hogy 2011-ben - elsősorban a Moto 2-es géposztályban - már jelenetős eredményeket elérni képes csapatként indulhasson a Balatonring Team. A csapat továbbra is létezik, jelen van a MotoGP világában az Aspar Teamen belül.

A 2009-ben a 250 köbcentis kategóriában az Aspar-Balatonring Team színeiben versenyző Németh Balázs 2010-ben szabadkártyával indulhat majd a Moto2-es géposztály 3-4 világbajnoki futamán - többek között a Balatonringen, a Magyar Nagydíjon – egy a Balatonringet promotáló versenymotoron. Balázs – aki tavaly újoncként 11 pontot gyűjtött a világbajnokságon - az év során részt vehet a teszteléseken és alkalma lesz megfelelő körülmények között edzeni az új motorral is. A döntés értelmében ugyanezt a lehetőséget kapja a Tóth Team versenyzője, ifj. Tóth Imre is.

Jorge Martinez és a szponzorok mindent elkövetnek, hogy a 2011-es gyorsaságimototoros-világbajnokságon már egy valóban komoly eredményeket produkáló magyar csapat indulhasson. A Moto 2-es kategória megjelenése egyébként rendkívüli módon megmozgatta a MotoGP világát, amit az is jelez, hogy több mint 90 versenyző kérte regisztrációját a 2010-es évad világbajnoki futamaira. A Dorna, - az IRTA és a FIM szakmai egyeztetésével - igyekezett a potenciális versenyzők eddigi eredményei alapján objetktív döntésre jutni azzal kapcsolatban, hogy ki vehető fel a Moto 2 végleges, 2010-es versenylistájára.