Ezen a hétvégén Mindenszentek és Halottak napja lesz.


A Mindenszentek a keresztény egyház szentjeinek ünnepe, a Halottak napja megemlékezés minden elhunytra. A két ünnepnap általános népi meg-emlékezéssé vált. Ilyenkor mindenki kilátogat a temetőbe, meglátogatja elhunyt hozzátartozóit. Szokás a sírok megtisztítása, rendbe hozása, kidíszí-tése. Megtelnek a sírok őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival. Az emberek gyertyát és mécseseket gyújtanak, és elveszített szeretteikre emlékeznek. Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát. Ehhez a szokáshoz azonban több népi hiedelem is kapcsolódik. Némelyik szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Sávolyon szokás volt Mindenszentek este litániát tartani a temetői Nagykeresztnél. Napjainkban végigrakják mécsesekkel a feljárót, körberakják gyertyákkal a Nagykeresztet. Végigjártam a temetőt és mindenütt megtisztított, feldíszített sírokat láttam, Az egész temetőn látszik a sávolyi emberek és az elhunytak hozzátartozóinak keze nyoma, a szeretetteljes gondoskodás.

További képek!

2019-ben is lesz futam ...


Ma sajtótájékoztatót tartottak az épülő Balatonringen Sávolyon. A magyarországi Moto GP futam rendezéséről és a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. részére nyújtott állami garanciavállasról tartott sajtótájékoztatót a projekt két mentora: Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke és Suchman Tamás, kormánybiztos, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke. Elhangzott: a beruházás jól halad, a SEDESA saját kockázatára építette eddig a pályát, mostantól a financiális biztosítékok is megvannak a pálya építésére. Ujhelyi István elmondta a Moto GP jogtulajdonosával megállapodtak, a most érvényben lévő 5 éves szerződés, 10 évre történő meghosszabbításáról. Suchman Tamás tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ez első két-három évben, évi 400 ezer vendéggel számolnak a beruházók. Hozzá tette ez mindenképen pozitív hatással lesz a Balaton és a környék idegenforgalmára. és segíti a Sármelléki repülőtér talpra állását is.

Forrás:marcaliportal.hu

Kormánygaranciával épülhet a Balatonring


Kormánygaranciát kap a Somogy megyei Sávolyon gyorsasági-motoros-versenypályát építő spanyol beruházó a Magyar Fejlesztési Banktól remélt hiteléhez - értesült lapunk. Ez szakértők szerint azt jelenti: a fejlesztési bank szinte bizonyosan megadja a beruházónak a Balatonring megépítéséhez nélkülözhetetlen, mintegy 50 millió eurós kölcsönt. Ezzel elhárulna az utolsó akadály is az öszszesen 80-90 millió eurós - a térségben több száz munkahelyet teremtő, s jelentős idegenforgalmat, adóbevételt generáló - beruházás elől. Úgy tudjuk: a legfeljebb 15,3 milliárd forint összegű hitel nyolcvan százalékára vállal garanciát a kormány. Kerestük Ujhelyi Istvánt, a beruházás kormányzati mentorát és a Balatonringet építő cég képviselőit is, de csak annyit közöltek: kedden nyilatkoznak az ügyben. A Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) érdeklődésünkre mindössze azt mondták: még az idén megköthetik a hitelszerződést. Mint arról a Népszabadság már többször beszámolt, a Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol konzorcium a múlt nyáron jelentette be, hogy - részben hitelből, részben önerőből - felépít egy 4232 méter hosszú versenypályát a Somogy megyei Sávolyon, és 2009 őszén megrendezik az első gyorsasági-motoros-világbajnoki futamot. A ring építése azonban csúszott, mert a Sedesa nem tudott megállapodni a fejlesztési bankkal a szükséges hitelről.

Forrás: nol.hu

Élete legjobb eredményét érte el Németh Balázs Malajziában


A Balatonring Team magyar pilótája remek versenyzést bemutatva lett 11. a maláj hőségben. Németh Balázs nyilatkozata: „Nagyon jól kaptam el a rajtot, több embert is megelőztem, és sikerült elmennem az előttem haladó bollyal. Majd egy hibát követően beértek üldözőim, de ismét sikerült tőlük elszakadnom. Ezután észrevettem, hogy a kisebbik Aojama testvér hibázik, megpróbáltam őt is megelőzni, de az utolsó körökben állandósult közöttünk a különbség, így ez már nem sikerült. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól szerepeltem, a csapat is nagyon örült és még Jorge Martinez is megdicsért a leintés után. Már várom a valenciai futamot, mert azt a pályát ismerem, már ezres és 600-as motorral is versenyeztem ott.”

Kezdi megismerni a maláj pályát Balázs...


A Balatonring Team magyar pilótája örül, hogy a motor beállításait sikerült tökéletesíteni, de úgy érzi, ha nem ront az utolsó körben, tovább javíthatott volna idején. Németh Balázs nyilatkozata: „Egyfelől jó volt az edzés, mert sikerült megtalálni a motor ideális beállításait, másrészről viszont elégedetlen vagyok, mert az utolsó körben hibáztam, ezért nem tudtam javítani az időmön. A pálya nagy részét már ismerem, de még van két kanyar, ahol nem találom az ideális ívet. Remélem, hogy a holnapi bemelegítésen már ezt is meg tudom tanulni. Bízom a pontszerzésben, mert a kvalifikáción tudtam tartani a lépést Ponsékkal, és remélem, hogy ez holnap is sikerülni fog.”

Németh Balázsnak tetszik a maláj pálya ...


A Balatonring Team magyar pilótája, Németh Balázs életében először jár a MotoGP leghosszabb pályáján, így még csak tanulja az aszfaltcsík vonalvezetését. A fiatal tehetséget kicsit megviselte a Sepangban uralkodó meleg, más pályákon még nem tapasztalt hasonlót. Németh Balázsnak tetszik a maláj pálya, amely nagyon hosszú és széles. Ez egy kicsit megnehezítette a magyar pilóta dolgát, mert nehezen találta meg az ideális íveket, és a végén nem tudott senkire sem rátapadni, hogy ellesse az optimális fordulási pontokat, és végül a 23. lett. Az időmérőn ezért már az elején megpróbál elmenni valakivel, és így gyorskört elérni. Németh Balázs szombaton az első 18-ban szeretne végezni, mert így reális esélye lenne a pontszerzésre.

1956. október 23-ra emlékeztünk ...


Ma délután 14 órakor az általános iskolás gyerekek szereplésével megemlékezés volt az 1956. október 23-ai forradalom eseményeire. Az iskola tanulói, a megjelent szülők és vendégek színvonalas műsort láthattak, mely méltóképpen idézte fel az októberi forradalom szellemiségét.

Sepangban folytatótik a kaland Németh Balázs számára ...


A Balatonring Team magyar pilótája felkészült a versenyzésre a MotoGP leghosszabb pályáján.

Németh Balázs nyilatkozata: „Minden új lesz számomra Malajziában, csakúgy, mint a múlt héten Phillip Island-en. Nagyon izgatottan várom a versenyt. Mert úgy hallottam, hogy ez egy hihetetlenül jó pálya – és nemcsak a hossza, hanem a karakterisztikája miatt. Nagy motivációval vágok bele a hétvégébe, és már péntektől mindent bele fogok adni. Nem lesz könnyű dolgom, mert a fáradtság mindig szerepet játszik, amikor egymás után jönnek a versenyek, de mindent megteszek a sikerért. Az elmúlt két futamon csak egy hajszállal maradtam le a pontszerzésről, remélem, most sikerrel járok.”

Légi fotók a készülő beruházásokról ..


Nagyon régóta szerettem volna, ha sikerül légi fotókat készíttetnem a Balatonringről. Kapos Airport Kft. segítségével, személyesen Gaál Karcsinak köszönhetően ma végre sikerült képeket kapnom a Sávoly mellett épülő Balatonringről, és a Marcaliban épülő Hotel MEDICAL –ról. A Kapos Pilótaiskola egyébiránt áll rendelkezésére a tisztelt érdeklődőknek. Vállalnak légi fotózást, sétarepülést, légi taxizást, tandem ejtőernyő-ugratást és pilótaképzést. Honlapjuk itt elérhető!

További képek!