Helyzetjelentés és értékelés a marotvolgye.hu honlapról


Tavaly, 2008 szeptemberében indult a honlapunk a marótvölgyi négy község (Sávoly, Főnyed, Szegerdő és Szőkedencs) megállapodásával és összefogásával. A Domain név tulajdonosa azonban Sávoly község. Azóta milyen nagy utat tettünk meg! A közös kezdőoldal kivételével a községi honlapok különálló egységet képeznek, és mindegyik község saját feladata az oldaluk karbantartása és frissen tartása.

Tovább a részletekhez!

Németh Balázs az igazi győztese a San Marinó-i futamnak


Hihetetlen izgalmakat hozott a 250 köbcentis kategória versenye a San Marinó-i Nagydíjon. A futamot végül Hector Barbera nyerte meg a hazai kedvenc Mattia Pasini előtt. A kiélezett küzdelmet az is jelzi, hogy a spanyol mindössze négy századmásodperccel előzte meg olasz vetélytársát a befutónál. Barbera ezzel idénybeli második győzelmét aratta. A harmadik helyért is ádáz csata folyt a két éllovas, Aojama Hirosi és Alvaro Bautista között. Ezt a párharcot a spanyol nyerte meg, amellyel 13 pontra csökkentette hátrányát a japán vb-pontversenyvezetővel szemben.

A Balatonring Team fiatal magyar versenyzője, Németh Balázs remek versenyt futott Misanóban és végül a 15. helyen zárt, amely egy világbajnoki pontot ért. A tehetséges pilóta eddig kétszer járt ezen a pályán, és eddig mind a kétszer elesett rajta, ám most kiváló versenyt bemutatva végzett pontszerző helyen a hihetetlenül erős negyedliteres mezőnyben. Pedig nem úgy indult a futam, ahogy Németh Balázs elképzelte: a rajtnál összeakadt egyik versenyzőtársával, ezért el kellett vennie a kezét a gázkarról. A magyar versenyző több helyet visszacsúszott, de nem adta fel, megkezdte a felzárkózást, megelőzött egy-két embert, és elkezdte üldözni az első tizenöt pilótát. A futam vége felé a csapattól megtudta, hogy csak egy helyre van a pontszerzéstől, ezért elkezdett még nagyobb tempót diktálni, és az utolsó kör második felében sikerült megelőznie Axel Ponst, és végül a 15. helyen zárt. Németh Balázs idén másodszor szerzett pontot világbajnoki futamon, korábban ez a bravúr Brnóban sikerült neki, ahol a 14. helyen zárt.

FELHÍVÁS!

Kedves sávolyi általános iskolás gyerekek!


Mint tudjátok, igyekszem a gyerekklub tagjait minden évben elvinni kirándulni. A mostani kirándulás szeptember 26-án lesz. Kisberénybe megyünk. Van itt egy honfoglalás kori magyar falu mása, ami igazán ritka látnivaló. Nagyon érdekes és szórakoztató programok várnak benneteket: lehet íjászkodni, lovagolni, botozni, ék írni. Nem is tudok mindent felsorolni! Sütnek nektek langallót kemencében. Kipróbálhatjátok őseink életmódját, belepillanthattok az akkori magyarok életébe. A részvétel természetesen ingyenes, az Önkormányzat fizeti a programot is és az útiköltséget is. Szeretném, ha minél többen jönnétek! A kiosztott jelentkezési lapokat szeptember 11-ig várom vissza.

Milliárdos kártérítést kér a sávolyi motorospálya beruházója ...


A spanyolok nem megtévesztéssel jutottak a telekhez, az ingatlanszerződés érvényes. A terület elenyésző a fejlesztés egészéhez képest, de a per bizonytalanságban tartotta a céget, hátráltatta a hitelkérelem elbírálását. A felperes az írásos ítéletet várja, valószínűleg fellebbez.

Első fokon megnyerte a sávolyi Moto GP-pálya spanyol beruházója ellene tévedésbe ejtés jogcímen indított pert. A felperes egy sávolyi ingatlanérdekeltségekkel rendelkező magánszemély, a per tárgyát képező két telken van a motorospálya alapköve és egyik bejárata. A felperest állítása szerint megtévesztették, azért adta el földjeit (a piaci árnak megfelelő, de az elérhető kb. kétszeres árnál jóval kisebb) összegért: állítása szerint a leendő golfpálya és termálfürdő mellett levő ingatlanjait - a településrendezési tervbe bevonva - belterületté nyilvánították volna, és a beruházó építette csatornahálózatra is ingyen ráköthetett volna.

A cég jogi képviselője az Indexnek elmondta, a nevezett terület elenyésző a beruházás bő 200 hektárához képest, de a tulajdoni lapra rávezetett perfeljegyzés az egész területfejlesztést akadályozta, bizonytalanságban tartotta a céget, hátráltatta a hitelkérelem elbírálását. A bíróság megállapította, nem volt szó a felperes (az eladó) tévedésbe ejtéséről, az ingatlanszerződés érvényben maradt. Mivel további bizonyításnak helye nincs, másodfokon ugyanez az ítélet valószínűsíthető.

Az újabb, várhatóan kedvező döntés jogerőre emelkedése után a beruházó kártérítési igénnyel lép majd fel, melynek összege nem a perelt terület, hanem a teljes fejlesztés értékével arányos, százmilliós, akár milliárdos nagyságrendű lesz. A felperes annyit fűzött hozzá, megvárja az írásos indoklást, majd valószínűleg fellebbez.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság Magyar Nagydíját eredetileg 2009. szeptember 20-án rendezték volna a Balatonringen, március 11-én a beruházó a világgazdasági válság és a finanszírozás szervezésének lassúsága miatt 2010 májusára, majd őszére halasztotta a futamot, a hitelfelvételi tárgyalások zajlanak.

San Marinóban folytatódik a MotoGP ...


A gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye nemrégiben járt már Olaszországban, és ezen a hétvégén ismét az itáliai partok felé veszik az irányt, hogy megküzdjenek a San Marinó-i pályán. A kisebb kategóriák számára ez lesz az idénybeli 12. futam, amelyet egy háromhetes pihenő követ, ezért a 250 köbcentis versenyzőknek fontos, hogy jól szerepeljenek Misanóban. A világbajnokságra Alvaró Bautista, Aojama Hirosi és Marco Simoncelli a legesélyesebb. Simoncelli sorozatban harmadik győzelmét szeretné aratni, hazai közönség előtt.

A Balatonring Team magyar pilótája, Németh Balázs majdnem pontot szerzett Indianapolisban, ahol a legnagyobb hátrányt az jelentette számára, hogy nem ismerte a pályát. Ennek ellenére is remek teljesítményt nyújtott az Egyesült Államokban, és most arra készül, hogy ismét a legjobb tizenöt között végez, azon a pályán, amelyet már jól ismer. A tehetséges versenyző eddig kétszer volt Misanóban, ahol legutóbb elesett. Németh Balázs szívesen feledtetné a legutóbbi fiaskót egy jó teljesítménnyel.

Már látszik a pálya síkja!


Ígéretemhez híven folyamatosan tudósítok a pálya építési munkálatairól. Ma is voltam fényképezni, és képzeljék, már látszik a pálya síkja. A Sávoly felé eső, azaz az északi részen már elérték a kívánt szintet. A talajmunkálatok 70 százalékával készen vannak, folyamatos a munka. A Rábák róják a köröket, a talaj egyenesedik, és egyre közeledik a pillanat, amikor a földmunkálatok nyomán kialakul a teljes pályaterület alapja.

További képek!

Célegyenesben a Balatonring ...


Közelebb került a Balatonringet építő spanyol konzorcium a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) remélt, a beruházáshoz nélkülözhetetlen hitelhez.

Információink szerint ugyanis a bank által felkért pénzügyi tanácsadó, a KPMG átvilágította a gyorsasági-motoros versenypályát építő konzorcium üzleti tervét, s azt elfo-gadhatónak ítélte. Ez azért fontos, mert a fejlesztési bank részben a KPMG minősítése alapján dönt - információink szerint szeptember közepén - a 45 millió eurós hitelről.

A Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol konzorcium tavaly nyáron jelentette be, hogy csaknem 90 millió euróért - felerészben hitelből, fe-lerészt önerőből - felépít egy 4232 méter hosszú versenypályát a Somogy megyei Sávolyon, s 2009 őszén meg is rendeznék ott az első gyorsasági-motoros világ-bajnoki futamot. A ring építése azonban csúszott, mert a Sedesa nem tudott megállapodni az MFB-vel a szükséges hitelről, ezért a pálya premierjét 2009 őszéről 2010 szeptemberére halasztották.

Arról, hogy miért késett a hitelszerződés megkötése, ellentmondásosak a hírek: a Sedesa a bankot hibáztatta, de olyan - rendre cáfolt - pletykák is lábra kaptak, miszerint megingott a befektető pénz-ügyi helyzete.

Mindezek után a beruházó az idén júliusban saját tőkéjéből elkezdte építeni a pályát. Bár a munkagépek azóta folyamatosan dolgoznak, a Balatonring helyzete továbbra is bizonytalan, hiszen a Sedesa mind a mai napig nem állapodott meg az MFB-vel a hitelről.

Ebben szerepe lehet annak is, hogy a beruházó időközben - a bank számára kedvezőtlenül - módosította pénzügyi terveit: csökkentette az összköltséget, ám a kért hitel nagyságát változatlanul hagyta. Mindezek miatt az MFB felkérte a KPMG-t a pénzügyi tervek átvilágítására.

Több forrásból úgy értesültünk: alapvetően megalapozottnak, elfogadhatónak minősítették a terveket. Így pedig a konzorciumnak jó esélyei vannak a kért hitel elnyerésére, azaz elhárulhat az utolsó akadály is a térségben több száz munkahelyet, idegenforgalmat, és jelentős adóbevételt teremtő a beruházás elől.