II. Simon József főző verseny ...

Szombaton, július 11-én tartották a ligetben a II. Simon József főző versenyt. 8 csapat vett részt a megmérettetésen. Az első helyezett a Bide Attila által készített magyaros csirkemell, a második helyezett Kiss Lajos és csapata a fokhagymás vasalt tarjával és a harmadik étel a borba ejtett galamb lett, melyet Tulmann Zsolt készített. Szerepelt még a versenyben pacalpörkölt, marhapörkölt, sült máj, palacsinta, görög csirke és különféle roston sült húsok. A zsűri elnöke Tóth Dénes volt, aki a keszthelyi Helikon szálló séfje. A zenét Sinkovits László szolgáltatta. A remek hangulatú rendezvényen mindenki jól érezte magát.

Tovább a fotógalériához!


Út a munkához ...

Mint arról már tudósítottunk, az Út a munkához program zajlik a kultúrházban. A mai nappal az előkészítő elméleti oktatás befejeződött és jövő héten kezdődik a gyakorlati oktatás. Kértem Kiss Lajosné tréningvezető pedagógust, hogy adjon egy kis összefoglaló tájékoztatást az elmúlt hetek munkájáról.

20 munkanélküli fiatal kezdte meg a tanulmányait a program keretében, melynek célja a 35 év alatti munkára képes fiatal emberek integrációja a munka, illetve a képzés világába. A 120 órás tréning alatt a különböző iskolai végzettségű, eltérő gondolkodású, más-más szociális háttérből érkező fiatalokat próbáltam egy szintre hozni, felkészíteni őket az oktatásra, a szakmai képzésben való részvételre, a lemorzsolódás elkerülésére. A hallgatók a kezdeti félelem és bizonytalanság legyűrése után aktívan, felszabadultan dolgoztak. A tanfolyamon a hiányzás elenyésző volt, figyelmeztetésre nem került sor. Megérezték és megértették, hogy a 100 mérföldnyi út megtétele is az első lépéssel kezdődik - de azt meg kell tenni.

Hogy érezte magát itt nálunk Sávolyon?

Voltam már más faluban is tanfolyamot tartani, de ide különösen nagy örömmel jöttem, ugyanis én Sávolyon születtem. Édesapám, Németh Ferenc itt volt igazgató az iskolában. Nagyon tetszik nekem a falu mostani kinézete. Rendezett, gondozott, a virágok gyönyörűek. A beruházásért nagyon izgulok, hogy sikerüljön. Az emberek kedvesek, akivel csak találkoztam, mindenki régi ismerősként köszöntött. Minden reggel úgy jöttem, mintha haza jönnék.

Köszönöm a tájékoztatást:


Oxigénkamrában kezelik Németh Balázst ...

Mindent megtesz Németh Balázs, hogy a lehető leghamarabb ismét versenyezhessen a gyorsaságimotoros-világbajnokság 250-es mezőnyében. Az ország legjobb kézspecialistáihoz jár kezelésre, a délelőttöket pedig egy különleges magasnyomású kamrában tölti. Tudományos néven Hiperbár Oxigénkamrának (HBO kamrának) hívják a helyet, ahova napi több órára „bezárják” a Balatonring Team pilótáját. A túlnyomásos kamrában ugyanis sokkal jobb a sérült részek oxigén- és vérellátása, javul a keringés, és ez jócskán felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. A budapesti Baromedical központ ingyen ajánlotta fel a segítséget Balázsnak, azért, hogy a fiatal magyar tehetség minél hamarabb visszaülhessen a Balatonring Team 250-es motorjára. Három hete, egy valenciai teszten esett el Németh Balázs, és szenvedett kézközépcsont-törést. Másnap a világhírű Enrique Gastaldi professzor műtötte meg Valenciában, azóta pedig itthon készül a visszatérésre. A héten kivettek egy „drótot” a bal kezéből, sőt a gipszet is levették már, és egy formára öntött műanyag rögzítőt tettek fel a helyére. Holnaptól pedig gyógytornászhoz is jár majd Németh Balázs. Mindent megpróbál tehát ő is, és a csapat is, hogy rendbe jöjjön a keze.


Épül a Balatonring, jövőre futamot rendeznek ...

A Sávoly mellé tervezett Balatonringet kivitelező SEDESA-csoport elnöke, Vicente Cotino Escriva szerint várhatóan 2010 szeptemberének utolsó előtti vasárnapján kerül sor az első gyorsaságimotoros-világbajnoki futamra a pályán.

"A beruházás teljes költsége megközelítőleg kilencvenmillió euró lesz, ebből negyvenmilliót a Magyar Fejlesztési Bank fedez. A hitelfelvétel tárgyalási folyamata jelenleg is zajlik, és szeptember 1-jére kell aláírni a szerződést" - fogalmazott Cotino Escriva. - "Eddig mintegy hatmilliárd forintot költöttünk a beruházásra, az első fázison vagyunk túl, és megközelítőleg a munkálatok összességének mintegy a tíz százalékát végeztük el." Cotino Escriva kifejtette, hogy a 2007-es világbajnokság utolsó versenyén, a valenciai vb-futamon körvonalazódott a Balatonring megépítésének terve. Eredetileg úgy tervezték, hogy 2009 szeptemberében már megrendezhetik a Magyar Nagydíjat, ám ez végül nem valósult meg.

"Sajnos a körülmények, a területvásárlás, a különböző engedélyek nem tették lehetővé, hogy már az idén futam legyen a Balatonringen. Ezért fel kellett függesztenünk az építkezést, így csak egy évvel később kerülhet sorra az első vb-futamra a Baltonringen" - nyilatkozott Escriva. A SEDESA elnöke elmondta, hogy a világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna július végén teszi közzé a 2010-es vb menetrendjét, s ebben már pontos dátummal szerepel majd a jövő évi Magyar Nagydíj. Szeptember utolsó előtti vasárnapja 19-ére esik.

Arra a kérdésre, hogy korábban felmerült, már jövő tavasszal lehet futam a Sávoly melletti pályán, a SEDESA elnöke így válaszolt: "Lehetőségként a május is felmerült. A Dorna előjegyzésében azonban első futamként mindig is a szeptemberi dátum szerepelt. A projekt megvalósításához legalább tíz-tizenegy hónapra van szükségünk, ezért jövőre csak szeptemberben lehet verseny a Balatonringen. A későbbiekben természetesen majd más időpont is szóba kerülhet."

A szervezők szerint a magyarországi viadalra akár 110-140 ezer néző is eljöhet a helyszínre és a tv-közvetítések által közel kétszáz ország több mint 300 millió háztartásában követhetik nyomon a Balatonringen megrendezendő vb-futamot, ami erősítheti Magyarország ismertségét a világban, és felkeltheti az érdeklődést a külföldi turisták részéről. Egy-egy jól sikerült motoros vb-futam kapcsán a résztvevők, a csapattagok és a szurkolók helyszínenként közel 80 millió eurót költenek el, ezért - megfelelő szervezés esetén - az idegenforgalmi bevételek is jelentősen növekedhetnek.


Beszélgetés a polgármester úrral ...

Első kérdésem a pályaépítéshez kapcsolódik: Mi újság pálya ügyben?

A dokumentációk rendben vannak, értem ez alatt az építési engedélyt. Arra várunk, hogy a finanszírozási ügyek is rendeződjenek, azaz a banki hitel teljes mértékben rendelkezésre álljon, mert a spanyol befektető cég addig nem áll neki az építkezésnek, amíg a teljes összeg nincs a kezében. Maga az építkezés nem hosszú idő -pár hónap- és ahhoz, hogy ne legyen csúszás, az összes pénznek meg kell lennie a folyamatos és zavartalan építési munkálatokhoz.

A másik kérdésem a Petőfi utcai volt szolgálati lakásokra vonatkozik. Látványosan elindultak a felújítási munkák, dolgoztak a szakemberek, aztán a tavasszal leálltak vele. Mit lehet erről tudni?

Magántulajdonú ingatlanról van szó, az Immoinvest Kft. a tulajdonos. A tervek szerint a sávolyi érdekeltségű Sedesa cégek központja ott kerül kialakításra, bérlemény formájában. Ahogy anyagi lehetőségeik engedik, úgy folyamatosan dolgoznak majd az irodák kialakításán.

Hogy állnak a falunapi előkészületek?

Folyamatosan megy a szervezés. A falu pozitívan áll a szervezéshez. A végső stádium előtt állnak. A műsorokat megrendeltük,a finanszírozási háttér rendelkezésre áll, bízunk benne, hogy mindenki megelégedésére, jól sikerül a nap.

Adjon egy kis tájékoztatást a napi munkákról, a községben folyó aktuális ügyekről.

Folyamatosan dolgozunk a falu teljes rendezési tervének kialakításán. A kivitelezők csinálják a szennyvíztisztítót, folyamatosan megy az utcák, járdák kaszálása, virágosítása, csinosítása. Köszönjük mindenkinek, akik aktívan közreműködtek és közreműködnek ebben a munkában. Örömmel látom azt is, hogy sok ház építése, szépítése is folyik. Viszont a falun végigmenve látható, hogy nem minden háznál történik így. Jó lenne, ha a nem lakott, használaton kívüli házaknál is rendben tartanák a tulajdonosok a területüket. Papp László Zoltán urat Sávoly és Szőkedencs községek önkormányzatai település építészeti feladatokkal bízták meg, melynek finanszírozásában a Grupo Milton nyújt segítséget. Folyamatosan van mit tenni a falu jövője, koncepciója miatt.

Köszönöm szépen a beszélgetést és további sikeres munkát kívánok!