Nyitvatartás ...

Észrevettem egy kiírást az ÁFÉSZ-bolt ablakában, melyen az állt, hogy megváltozott az üzlet nyitva tartása. Érdeklődve kerestem fel Kovács Árpád boltvezetőt, hogy tájékoztasson bennünket a változás okairól.

A MotoGP munkálatok megkezdése miatt megnőtt a munkások száma a községben és érkezett hozzánk, olyan kérés, hogy hosszabbítsuk meg a nyitvatartási időt. Úgy gondolom, hogy az igényeknek elé kell menni és ezen a héten kísérleti jelleggel megváltoztattuk a nyitva tartást.

Tehát hétfőtől péntekig 6.30-12.30-ig és 15.30-19.00-ig tartunk nyitva. Szombaton pedig 6.30-12.00 óráig. Már az első délután akkora volt a forgalom, ami igazolta, hogy jó döntés volt. A nyári időszakban, amíg hosszabbak a napok, addig mindenképpen marad ez az időpont. Az őszi-téli időszakban pedig majd a forgalomtól függően változtatunk.


Németh Balázs már nagyon várja a Cseh Nagydíjat ...

A 250 köbcentis kategória fiatal versenyzője idény közben csatlakozott a Balatonring Teamhez, hogy átvegye Talmácsi Gábor helyét. Németh Balázzsal a soron következő Cseh Nagydíjról beszélgettünk. Várod már a cseh versenyt? Nagyon várom már a brnói futamot. Minden évben rengeteg magyar szurkoló jön el Csehországba, és remélem idén is kifeszítenek egy hatalmas magyar zászlót a szektoruknál. Nagy örömmel tölt el, hogy előttük versenyezhetek. Sajnos idén még nem lesz verseny Magyarországon, úgyhogy a Balatonring megépüléséig a cseh futamot kell a “hazai” nagydíjunknak tekinteni. Milyen Gábor nyomdokaiba lépni? Nehéz. Gábor egy nagyon tehetséges versenyző, aki nagyon jó munkát végzett. Próbálom folytatni a munkáját, de ez nagyon nehéz, mert életemben először ülök kétütemű motoron. Korábban négyüteműekkel versenyeztem, egy 600 és egy 1000 köbcentissel. Amikor Gábor megnyerte a világbajnokságot a média felkapta a sportágat, ami nagyon sokat segített a magyar versenyzőknek. Az ő példáját szeretném követni, és majd egyszer én is a MotoGP-ben szeretnék versenyezni. Nehéz volt hozzászokni a 250-es Apriliához? Ezeket a motorokat más fordulatszámon kell használni, ez az első, amihez hozzá kellett szoknom. A pályán pedig más fékezési pontokat kell találnod, és máshogy kell fékezni is. A kanyarokba gyorsabban kell megérkezned, és ehhez is hozzá kell szoknia az embernek. Már egész jól hozzászoktam a motorhoz, amikor eltört a kezem, ami kicsit visszavetett. Nem jött jókor ez a sérülés. Sok terápián vettem részt, reméljük már nem lesz vele semmi baj A csapat mennyire segített , hogy megszokd az új motort? Remek az Aspar csapattal dolgozni, nagyon profik, és mindenben nagyon segítőkészek. A motor felkészítése, és a vezetési stílusom kialakítása csak egy kis része az egésznek. Nagyon boldog vagyok, hogy náluk versenyezhetek. Hány pályát kellett megtanulnod? A legtöbb pályán még nem jártam, de Doningtonban és Brnóban már igen, úgyhogy ez egy újabb ok, amiért már nagyon várom a Cseh Nagydíjat. Remélem jó eredményt fogok elérni ott, de a szezon hátralévő részét is szem előtt kell tartanom, és sokat kell még fejlődnöm. Milyen célokat tűztél ki magadnak? A legjobbamat próbálom nyújtani, és pontokat akarok gyűjteni – ez a cél. Szeretem a brnói pályát, és biztos vagyok benne, hogy a közönség is segíteni fog, mert remek atmoszférát teremtenek.


Út a munkához ...

Mint ahogy azt már írtam, az Út a munkához program keretében oktatás folyik a kultúrházban. A második szakaszban a hallgatók szakmai-elméleti képzésben részesültek. Az oktató Szántó György kertész technikus, aki Marcaliból jár ki hozzánk. Nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik, hiszen már 15 éve tart előadást az ilyen jellegű tanfolyamokon, és készíti fel a fiatalokat ebből a témakörből. 72 óra tanulás után ma elérkezett a vizsga ideje. A résztvevők számot adtak tudásukról és reményeik szerint mindenki továbbléphet a gyakorlati oktatás felé. A holnapi munkavédelmi oktatást követően a fiatalok kikerülnek a községekbe és gyakorlatban is hasznosíthatják az itt megszerzett tudást. Szántó Györgyöt kérdeztem tapasztalatairól, az itteni tanfolyam kapcsán.

Mit tanultak a közel három hét alatt?

Kertészeti, műszaki ismereteket tanultak az elmúlt időszakban és holnap következik még a munkavédelem.

Hogy érezte itt magát, milyen benyomásokat szerzett Sávolyon? Szakmai szemmel mi a véleménye a falu képéről, a közterületek állapotáról, a községben folyó virágosításról, parkosításról?

Jól éreztem magam itt. Szép, rendezett a falu, takaros a környezet. Látszik, hogy megbecsülik a közreadott javakat. Gondolok itt arra, hogy nincsenek kihúzkodva a virágok, összetaposva a virágágyások. Szakmailag talán csak annyi kivetni valót találtam, hogy jobban kellene figyelni az öntözésre.

Mit gondol a készülő MotoGP pálya építéséről? Milyen változást fog hozni Marcali lakosságának az életében?

Véleményem szerint ott is nagy változásokat hoz. Fel kell készülni az egész környéknek arra, hogy a megnövekedett idegenforgalmat kiszolgálja. Gondolok itt többek között a háttér megteremtésére, a beszállítókra. Mindenképpen előny lenne, ha a környéken lakó emberek tudnák megtermelni a szükséges élelmiszert: húst, gyümölcsöt, zöldséget. Bővül a munkaerőpiac és több embernek lesz munkája, több lehetőség adódik a fiataloknak is.

Köszönöm a beszélgetést és további sikeres munkát kívánok: