2010. szeptember 19.: Moto GP Sávolyon

A tizennyolc futamos motoros világbajnokság tizennegyedik futama lesz 2010-ben a Magyar Nagydíj. Három magyart is láthatnak, köztük az egyre gyorsabb Talmácsi Gábort.

A gyorsasági motoros világbajnokságot szervező Dorna hivatalos hírlevelet adott ki a jövő évi versenynaptárról. A magyar futam szeptember tizenkilencedikén lesz a sávolyi Balatonringen. Az idei naptárban is szeptemberi időpont szerepelt, de ezt törölni kellett, mert a pályát csak a múlt héten kezdték el építeni. A beruházás 90 millió euróba kerül, negyven munkagép már megkezdte a durva tereprendezést az 580 lakosú település határában. Szeptember elsejéig kell aláírni a hivatalos szerződéseket.

A szezon idén is esti futammal, április elsején kezdődik Katarban, november hetedikén fejeződik be Valenciában. A Magyar Nagydíj a tizennyolc futamos sorozat tizennegyedik állomása. A vb-nek jelenleg három magyar szereplője van, a MotoGP-ben Talmácsi Gábor, a 250-eseknél Tóth Imre és Németh Balázs versenyez. Jövőre ez a géposztály átalakul. A versenynaptár: Április 11: Katar, Losail Április 25: Japán, Motegi Május 2: Spanyolország, Jerez Május 16: Franciaország, Le Mans Május 30: Olaszország, Mugello Június 6: Nagy-Britannia, Silverstone Június 26: Hollandia, Assen Július 4: Katalán Nagydíj, Barcelona Július 18: Németország, Sachsenring Július 25: Egyesült Államok, Laguna Seca Augusztus 15: Csehország, Brno Augusztus 29: Indianapolis, Indianapolis Szeptember 12: San Marino, Misano Szeptember 19: Magyarország, Balatonring Október 10: Malajzia, Sepang Október 17: Ausztrália, Phillip Island Október 31: Portugália, Estoril November 7: Valencia, Valencia Forrás: index.hu


Optikai kábel ...

A községben ezen a héten elkezdődik az optikai kábel (telefonvonal) kiépítése. A hetes számú főközlekedési útvonal és a Körjegyzőség területén található telefonközpont között. Hogy mikor lesz ebből szolgáltatás, az még folyamatban van, de az alapját megteremtettük annak, hogy Sávolyon a hírközlés a 21. századnak megfelelő legyen.


Németh Balázs fájós keze ellenére sokat javított idején

A Balatonring Team pilótája, Németh Balázs a 22. helyet szerezte meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság Brit Nagydíjának szombati időmérőedzésén a 250 köbcentis kategóriában. Ma szerencséje volt a mezőnynek a Donington Parkban, mert nem esett az eső, így száraz körülmények között zajlott a második szabadedzés és a délutáni időmérő is. A 250-esek között a spanyol Hector Barbera végzett az élen, a második az olasz Marco Simoncelli lett, míg a haramdik helyet a japán Aojama Hirosi szerezte meg.

A Balatonring Team fiatal magyar pilótája, Németh Balázs – aki kéztörése miatt két versenyt hagyott ki, és a Brit Nagydíjra tért vissza – tegnapi idejéhez képest majdnem két másodpercet javított. A tehetséges versenyző az időmérő elején tudott menni néhány gyors kört, ám utána nem találta a ritmust, de a végén még sikerült javítania az idején, 1:36.202 perces kört teljesített, amely a 22. helyre volt elég. Németh Balázs keze az időmérő edzés végén kicsit elkezdett fájni, de a holnapi futamon a pontszerzőhelyek valamelyikén szeretne végezni.


Beszélgetés Suchmann Tamás miniszteri biztossal.

A hivatalos tájékoztató után lehetőségem nyílt Suchmann Tamás úrral beszélgetni egy-pár percet. A beruházásról és a falu jövőjéről kérdeztem a miniszteri biztost.

Elmondta, hogy ez a nap mérföldkő Sávoly életében. Minden adott, hogy felépüljön a pálya. Az infrastrukturális háttér teljesen adott, logisztikailag is nagyon jó helyen van Sávoly. A több mint százezer látogató elhelyezése sem okozhat gondot, mivel szeptemberre már lefut a balatoni szezon és a szállodai kapacitások felszabadulnak. Turisztikai szempontból nem mellékes, hogy az egész térség profitálhat a vendégek, látogatók számának növekedéséből. A MotoGP futamon kívül más programokkal és eseményekkel is várja majd a pálya az idelátogatókat, tehát folyamatos lehet az érdeklődés fenntartása. Nemcsak az itteni térségnek, de egész Magyarországnak fontos ez a beruházás. Minden lépéssel közelebb kerül Sávoly a világhírhez, tekintettel arra, hogy most már az éterbe röpítik a nevét, hogy beindult a beruházás. Bízok abban, hogy a beruházás megvalósul, és ebből az ismeretlen, (csak számunkra ismert és kedves kis településből) évente többször is, amikor a motorsportról beszélnek a világban, hírek fognak elhangzani. Én azt kérem a Sávolyiaktól, hogy az építkezés alatt is és a versenyek alatt is legyenek türelmesek az ideérkező vendégekkel, legyenek barátságosak. Sávolynak mindenhogyan előnye származik ebből a fejlesztésből. Tájékoztattam a polgármester urat, hogy a szépítésre is bizonyos pályázati forrásokat meg fogunk nyitni, hogy még szebb legyen a település. És nyilván a településnek hivatalos bevétele is lesz ebből. Azt gondolom, hogy a gazdasági válság elmúltával, ha további fejlesztések is megkezdődnek, akkor Sávoly annyit fog fejlődni néhány év alatt, mint az elmúlt történelem sok száz éve alatt.

Köszönöm a beszélgetést.


Németh Balázs 23. lett az első szabadedzésen

A pénteki szabadedzésen tért vissza egy hónapos kényszerpihenője után a Balatonring Team fiatal pilótája, Németh Balázs. A 21 éves versenyző bal kezét meg kellett operálni, és speciális, oxigénkamrás kezeléseken is átesett, hogy minél előbb visszatérhessen csapatához. Németh Balázs már korábban is versenyzett a Donington Parkban – bár nem 250-es motoron -, így nem volt számára ismeretlen a pálya. A magyar tehetség a 18. körben teljesítette leggyorsabb körét, amikor 1:38.178 perces időt ért el.

Németh Balázs nyilatkozata: „Nagyon boldog vagyok, mert a kezem egyáltalán nem zavart a motorozásban. A bal kanyarokban nehezebb volt fékeznem, de örülök, hogy a csuklóm ennyi körön keresztül kitartott. Próbáltam visszanyerni régi formámat, de egy hónap kihagyás után ez nagyon nehéz. A csapat nagyon segítőkész volt az egy órás edzés alatt, amikor a megfelelő beállításokat kerestük. Nekik köszönhetően nagyon eredményes volt ez a nap, hiszen tizedeket faragtam le az időmből. A kezem végül nagyon eláradt, ennek ellenére örülök, hogy az Aprilia tökéletesen ment. Holnap még többet javíthatunk.”


Sajtótájékoztató a MotoGP pálya építésének elkezdéséről.

Ma délelőtt tíz órakor hivatalosan is elkezdődött a Balatonring építése. Suchmann Tamás miniszteri biztos és Újhelyi István államtitkár adtak sajtótájékoztatót. Elmondták, hogy a kivitelező cég, a Sedesa saját pénzén és kockázatára kezdte el a munkát, a területre kiadott állami engedélyek rendben vannak. Ha minden az ütemezések szerint alakul, akkor jövő szeptemberben megrendezésre kerül az első magyar MotoGP futam. A tájékoztató után feldübörögtek a gépek és elindultak a munkaterületre.