Az úrnapja ...

Az úrnapja katolikus főünnep, teljes nevén az Úr Testének és Vérének ünnepe. Magyarországon a húsvéti időt lezáró vasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. Az úrnapi körmenet elsősorban áldó szertartás. A négy oltárnál azért áll meg a pap, hogy a falu négy körzete felé, s ezen keresztül a földkerekség négy világtája felé elvigye az oltáriszentség áldását. Voltaképpen azt a mozdulatot nagyítja fel a körmenet, ahogy a szentségi áldáskor a pap kezébe veszi a Legszentebbet, s a mozdulatával a szentségi áldásba befoglalja nemcsak a jelenlévőket, de egész közösségünket, végső soron az egész földkerekséget. A körmenet négy éneke az ünnep négy liturgikus himnusza. A négy állomáson manapság az oltáriszentségről szóló négy evangéliumi szakaszt hallunk. Ezt a szép ünnepi szertartást újra felélesztettük Sávolyon és immár hagyománnyá vált a megrendezése. A körmenet előkészületei már fél ötkor elkezdődtek. A lelkes segítők keze nyomán épültek a virággal feldíszített sátrak. A délelőtti körmeneten mindenki megcsodálhatta a gyönyörűen felvirágozott négy oltárt. (A képeket készítette Szőke Csaba Egyházközségi Elöljáró)

További képek!


Sikeres műtéten van túl Németh Balázs ...

Csütörtök délután megműtötték Valenciában Németh Balázs bal kezét. A körülbelül egy órás operáció alatt Enrique Gastaldi doktorúr egy speciális, titánium ötvözetből készült lemez segítségével rögzítette a négyes és ötös kézközépcsontokat. Péntek délelőtt még egyszer megvizsgálta Balázs sérült kezét a világhírű professzor, és úgy döntött, hogy már péntek délután hazarepülhet. Heteket vehet igénybe, amíg újra tökéletes állapotban lesz Balázs keze, addig egy szigorú regenerációs programot kell végrehajtania a Balatonring Team pilótájának, azért, hogy a kezében lévő inak ne „lustuljanak el”.


Balatonring: rajtra váró munkagépek ...

Dübörgő munkagépek helyett továbbra is csak gaztengert látni a ring helyén, ez pedig némi aggodalomra adhat okot - legalábbis a tavaly történtek tükrében. Mint arról többször írtunk, a Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol beruházó konzorcium eredetileg azt tervezte, hogy a 4232 méter hosszú - kiszolgáló létesítményeivel együtt 90 millió euróba kerülő - pályát 2009 nyarán átadják, szeptemberben pedig megrendezik az első világbajnoki futamot, ám a határidőt nem tudták tartani. Emiatt a 2009-es Magyar Nagydíjat törölték a versenynaptárból, s 2010 tavaszára halasztották a ring premierjét. A késést azzal indokolták, hogy a világgazdasági válság miatt nem sikerült a tervezett ütemben finanszírozni a beruházást, nem tudtak megállapodni a Magyar Fejlesztési Bankkal egy 45 millió eurós hitelről.

Noha a tavaly történtek után kétségeket ébreszthet a még mindig érintetlennek tűnő építési terület látványa, Mervó József, a kivitelező Grupo Milton vezérigazgatója szerint nincs ok aggodalomra: - A munkálatokkal a tervek szerint haladunk. A közművek kiépítésével végeztünk, a telekalakítás lezárult. Már az építési engedélyt is megszereztük. Így pedig hamarosan elkezdődhet a beruházás látványos szakasza, maga az építkezés.

Az eredmények mellett a vezérigazgató beszámolt arról is, hogy továbbra sem kötötték meg a Magyar Fejlesztési Bankkal a hitelszerződést, mert a pénzintézet újabb és újabb pótlásokat kért a beruházótól. Mervó József szerint azonban - mivel már a bank összes kérését teljesítették - heteken belül megkötik a szerződést, s amint megkapják a pénzintézettől a hitelígérvényt, kezdik az építkezést, amellyel kilenc hónap alatt végeznek.

- A fejlesztési bank egy kormányzati előterjesztést követően várhatóan már a napokban meghozza végső döntését a hitelígérvényről. Így pedig a közeljövőben elkezdődhet az építkezés - mondta érdeklődésünkre Suchman Tamás, a sávolyi beruházás kormányzati mentora, majd leszögezte: - A munkálatok jó ütemben haladnak, nincs késlekedés.


Út a munkához ...

A Pécsi Regionális Oktatási Központ Út a munkához programot indított a Kultúrházban az olyan 35 év alatti fiatalok részére, akiknek nincs meg az általános iskolai végzettségük, szakmával nem rendelkeznek, és szociális segélyben részesülnek. A képzésben húszan vesznek részt. A tanfolyam két részből áll. Az első 120 órában előkészítő tréningen vesznek részt a jelen levők, a többi órában gyakorlati képzést kapnak. A tanfolyamon való részvétel feltétele annak, hogy továbbra is folyósítsák részükre a segélyt. Az igazi cél természetesen, hogy munkavállalók lehessenek.