Egy lépéssel közelebb ...

Megint egy lépéssel közelebb kerül a Sávolyi MotoGP pálya megvalósítása. Ma helyezik nyomás alá azt a nagynyomású (60 bar) gázvezetéket, amit kitérítettek a nyomvonaláról. A Nagykanizsa – Lengyeltóti vezeték pontosan a lelendő pálya a területét keresztezte. Az átkötési munka része a szakasz kizárása. Akik ma Marcaliból északra autóztak, azok órák óta láthatnak egy égő gázfáklyát a Lóki Csárdánál lévő állomásnál. Itt engedik le és semmisítik meg a vezetékszakaszban lévő nagynyomású gázt. Sajnos nincs rá más módszer.


Kedves Véradó!

Szeretettel hívjuk és várjuk véradásra 2009. április 29-én, szerdán 11-13 óráig a Sávolyi Kultúrházba. Jöjjön és segítsen! A Magyar Vöröskereszt Somogy megyei Szervezete


KEDVES SZÍNHÁZSZERETŐ SÁVOLYIAK!

A sávolyi Képviselő Testület által meghirdetett budapesti színházlátogatás technikai okok miatt elmarad.

Helyette a Testület 2009. MÁJUS 23-ÁN PÉCSEN A PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZBA, A 19 ÓRAKOR KEZDŐDŐ LEÁNYVÁSÁR CÍMŰ NAGYOPERETT ELŐADÁSRA szervez kirándulást.

Kifizetni a színházjegy árát kell, ami 2.400 Forint fejenként, az útiköltséget az Önkormányzat rendezi. 30 DARAB JEGYET TETETTÜNK FÉLRE.

A program másik része egy két órás közös nézelődés, sétálás a pécsi belvárosban. Aki szeretne a kiránduláson részt venni, az legyen szíves jelentkezni a jegy árával az Általános Iskolában Dr. Szerbné Kramcsák Ilonánál, vagy a Könyvtárban Pálfi Lászlónénál. Jelentkezési sorrendben tudjuk elfogadni az igényeket. Várunk minden kedves érdeklődőt erre a fergeteges, vidám szombatestére!

A Képviselő Testület nevében:


Interjú a Polgármesterrel ...

A falut végigjárva látható, hogy megszaporodtak a „sárgamellényes” közmunkások. Dolgos kezek csinosítják a köztereket a községben. Kértem a polgármester urat, hogy tájékoztasson bennünket a részletekről.

6 főt sikerült alkalmazni a Közcélú munkaprogram keretében. 5 férfit és egy női munkást vettünk fel. Bogdán Imrénét azzal a nem titkolt szándékkal, hogy szakavatott női kezekkel gondozza a köztereken elültetett virágokat, a parkosított területeket. A gépek kezeléséhez szükséges papírokkal kevesen rendelkeznek, ez megnehezíti a munkába állítás lehetőségét. A folyamatos karbantartás, az idei gyors kitavaszodás nagyon sok tennivalót hozott számukra, de igyekeznek behozni azt a munkát, amit a természet felgyorsított. Látjuk, hogy a traktor megvásárlása nagyon jó lépés volt, szinte teljesen kiváltható vele a kézi munka, így ahol dolgozni tud a gép, ott teljesen rendben van a terület.

Mi újság a MotoGP pálya területén?

A gázvezeték építése terv szerint halad, átfúrták a 7-es út alatti részt és a több mint 4 km-es szakasz összehegesztése megtörtént. A héten megtörténnek a hátralévő minőségi vizsgálatok: (levegő-és víznyomáspróba, hegesztési ellenőrzések, stb.), a tervek szerint április 29-én kötnek rá élesben a rendszerre. A Szennyvízmű építési területén esetleges régészeti lelőhelyet feltételeznek a muzeológusok, így először a régészeti feltárásoknak kell megtörténniük és csak utána kezdődhet a tényleges kivitelezési munka, aminek előkészületei megtörténtek. Erről győződtünk meg április 10-én Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár úrral, amikor bejárást tartottunk a pálya területén. (lásd az előző cikket)

Mit tudhatunk a falunap szervezéséről?

A Testület által folyamatosan megy a Falunap szervezése, egyre konkrétabb dolgok körvonalazódnak. Itt szeretném felhívni a lakosság figyelmét, hogy minden lelkes és tenni akaró polgár segítségére számítunk.


Megkezdődtek az előkészítő földmunkák Sávolyon, egy év múlva állnia kell a Balatonringnek

„Ahhoz, hogy a Balatonringen legalább 2010-ben versenyt rendezhessenek, 13 hónap múlva már állnia kell a sávolyi pályának” – nyilatkozta egy hónappal ezelőtt Dr. Gyenesei István sportért felelős miniszter. Egyúttal ígéretet tett rá, hogy minden hónapban személyesen, vagy az Önkormányzati Minisztérium valamelyik szakállamtitkára által tájékozódik a sávolyi építkezés állásáról, a gyorsaságimotoros-vb futamának előkészületeiről.

Első alkalommal Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár tartott bejárást, Sávoly község polgármesterével közösen. Alkalmuk volt meggyőződni arról, hogy megkezdődtek a pálya építésének – így például a bekötő utak, vízelvezető árkok – előkészítő földmunkálatai, jól haladnak a szennyvíztisztító mű előkészületi munkálatai, jelentős előrehaladás tapasztalható a Lengyeltóti-Nagykanizsa közötti nagynyomású gázvezeték kiváltásának munkálataiban.

„A pályaépítésre vonatkozó építési engedélyezési eljárás folyamatban van, jelenleg a hatóság által jelzett hiányokat pótolják. Az építési engedély kiadásának várható időpontja információim szerint 2009. április vége” – nyilatkozta Kovács Miklós szakállamtitkár.


A háziorvosi ellátásban változás történt.

A háziorvosi ellátásban változás történt. Az eddig helyettesítőként dolgozó dr. Duró Ildikó április 1-től Sávoly, Főnyed, Szegerdő és Szőkedencs állandó háziorvosa lett. Kértem a doktornőt, hogy pár szóban mutatkozzon be. Mondja el nekünk, hogy miért választotta Sávolyt, milyen tervekkel és elképzelésekkel érkezett hozzánk?

Egy hajdú-bihar megyei kis faluból származom. Az orvosi egyetemet Debrecenben végeztem. A háziorvosi licence vizsga után 8 évig praktizáltam Somogysámsonban. 4 gyermekem van: Dóri (12 éves), Bálint (10 éves), Zsófi (5 éves) és Anna (2,5 éves). Bízom a Sávoly környéki beruházás megvalósulásában és az Önkormányzatokkal sikerült a háziorvosi praxisom működteté-séhez kedvező megállapodást kötni. Terveimben szerepel mindenekelőtt a rendelő felújítása, az egészségügyi szolgáltatás bővítése, hogy a lakosság minél komplexebb orvosi ellátásban részesüljön.

Az elmúlt helyettesítési időszakban milyen tapasztalatokat szerzett, mit szeretne változtatni, megtartani az itteni gyakorlatban?

Az elmúlt másfél évben a lakosságot csaknem tökéletesen megismertem. Nem szakítunk a hagyományokkal, a rendelési idő tekintetében a korábbi évek gyakorlatát követjük. 2 alkalmazottat foglalkoztatok: körzeti ápolónő továbbra is Meretei Zsoltné Marianna, orvos írnok Fazekasné Mátés Erika.

Köszönöm szépen a beszélgetést. Jó egészséget és sikeres munkát kívánok.


ITT a Húsvét....

Végigsétálva a falun minden udvarban, kiskertben látszik az ünnepre való készülődés. A gyümölcsfák virágoznak, a tavaszi virágok is kinyíltak. Megjött a tavasz. Az egész falu gondozottan, kicsinosítva várja a Húsvéti ünnepeket.

További képek!


Húsvéti Játszóház ....

Ma húsvéti kézműves foglalkozást tartottunk a könyvtárban. Sok szép dekoráció készült, a gyerekek ügyesen tevékenykedtek, készülődtek az ünnepre.

További képek!


Elkészült gyalogátkelőhely....

Elkészült a Szabadság utcai gyalogátkelőhely. A műszaki átadás még nem történt meg, de ennek ellenére biztonságosabbá vált a gyalogos közlekedés a 7-es főúton keresztül. A nap mint nap erre közlekedők régi álma teljesült ezzel a beruházással.

További képek!


MEGHÍVÓ

TERÜLET- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYEZTETŐ FÓRUMRA

amelynek Időpontja:
2009. április 16. (csütörtök) 18 óra
Helyszíne: Sávoly, Művelődési Ház

Tovább!


Kézműves foglalkozás ...

Kézműves foglalkozást tartottunk a könyvtárban, a tavasz volt a téma. A meleg, nyárias idő hirtelen megérkezett ugyan, azért mi a gyerekekkel megpróbáltunk egy kis tavaszi hangulatot elővarázsolni. Mint a képeken is látszik, az elkészített dekorációkkal mindez sikerült is.

További képek!