Lili bárónő ...

Ebben az évadban március 18-án volt a Kalocsai Színház utolsó előadása a Marcali Kultúrális Központban, A Lili bárónő című operettet adták elő. Tizennyolcan néztük meg Sávolyról. Jó volt az előadás, sokat nevettünk, sokat tapsoltunk. Kellemes kikapcsolódás volt mindannyiunk számára.


Balatonring ...

Ma Sávolyon járt Gyenesei István Önkormányzati Miniszter. Mostantól minden hónap 13-án vagy személyesen a sportért felelős miniszter, vagy az ÖM egyik szakállamtitkára a helyszínen tájékozódik a Balatonring építéséről.

"Legkésőbb 13 hónap múlva készen kell állnia a pályának, hogy 2010 májusában motoros világbajnoki futamot rendezhessünk Sávolyon - szögezte le az önkormányzati miniszter. - Az idei futam elmaradásáért Magyarországnak nincsenek kötelezettségei. A Balatonring Zrt. 70 %-os tulajdonosa, a spanyol WCM kell, hogy fizesse a 3 millió eurót egy másik spanyol cégnek, a Dornának. Ezt egymás között kell rendezniük. A magyar állam, a helyi önkormányzat és az engedélyek kiadásában közreműködő magyar hatóságok részéről ezidág időarányosan minden engedély kiadása megtörtént. Semmi nem írható a mi rovásunkra."

Bobek József, Sávoly polgármestere megerősítette, hogy ha nem is napok, de hetek kérdése, hogy az érvényes szakhatósági engedélyekkel már rendelkezzen az építkezés.

"Továbbra is bizalommal vagyok a spanyol befektetők iránt, de mindannyiunkat elbizonytalanít ez a csúszás. Szükség van a kontrollra" - összegzett Gyenesei István.

A Magyar Nagydíj más helyszínen történő megrendezésére nincs esély, ez már eldőlt.

"A működéshez összes szükséges feltételt megteremtettük, a Sávolyon érdekelt spanyol beruházókkal napi kapcsolatban vagyunk" - erősített rá Csobánczy Gábor, a Balatonring Zrt ugyancsak a helyszínen tartózkodó elnöke.


A Sedesa közleménye

Vicente Cotino Escriva, a Share Capital es a SEDESA Csoport elnöke közleményt adott ki. A MotoGP Magyar Nagydíj szervezője, Balatonring Zrt. kéri a Dornát (a gyorsasági-motoros világbajnokság jogtulajdonosát) és a FIM-et (Nemzetközi Motorkerékpár Szövetséget), hogy a Magyar Nagydíj időpontját megváltoztathassa, és az 2009 szeptembere helyett 2010 tavaszán kerüljön megrendezésre.

Óriásberuházás esetében a befektető a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően maximális kormánytámogatást várt el, melyet –úgy érzi – meg is kapott. A kormány kiemelt projektként kezeli az ügyet, ugyanakkor a befektetőcsoportunk szakemberei is rendkívül feszített ütemben dolgoznak. Tény, hogy a Share Capital eddig mintegy hatmilliárd forintot költött a projektre, és rendelkezésére áll az építési költségek ötven százaléka, negyvenöt millió euró is.

Beruházói csoportunk megvásárolta a szükséges földterületeket; megépítette Sávoly község szennyvízhálózatát; folyamatban van a szennyvíztisztító megépítése, a területet átszelő gázvezeték áthelyezése. Hathatós állami és önkormányzati segítséggel végbement a szabályozási folyamat,és valamennyi, a beruházás megvalósításához a jogszabályokban megkövetelt engedély a birtokunkban van- az építési engedélyek pedig várhatóan március végéig megszületnek. A halasztás oka, hogy a gazdasági válság, és különösen a Magyarországot sújtó nehézségek miatt a beruházás finanszírozásának szervezése jóval több időt vett igénybe a tervezettnél. Kereskedelmi bankok a jelen helyzetben nem képesek a beruházás finanszírozására, ezért a Share Capital a Magyar Fejlesztési Bankkal kezdett tárgyalásokat egy a pálya megépítéséhez szükséges összeg felét kitevő, mintegy negyvenöt millió eurós hitel folyósításáról.

Februárban a projektmenedzsmenttel megbízott cég vezetői benyújtották a hitelkérelmet és a beruházás üzleti tervét az MFB-nek, ám az ezt követő megbeszélésen a bank vezetői elmondták, hogy más koncepció alapján tudják csak elképzelni a pálya finanszírozását. Az egyeztetésen elhangzottaknak megfelelően megkezdődött a hitelkérelem átdolgozása- az új változat rövidesen benyújtásra kerül. Szeretnénk leszögezni: nem ez a Share Capital és a vele szoros üzleti kapcsolatban álló vállalkozások egyetlen projektje Magyarországon; eddig is minden esetben korrekt módon, késedelem nélkül fizettek, ezzel is bizonyítva tőkeerejüket valamint elhivatottságukat a magyarországi befektetések iránt.

A cégcsoport számos egyéb hazai fejlesztésen is dolgozik, melyekbe már eddig is jelentős tőkét és munkát fektetett. A beruházó elemi érdeke, hogy a Balatonring megépüljön, hiszen azon túl, hogy Magyarországra csábította a 184 országban élőben közvetített MotoGP világversenyt, oroszlánrésze volt abban, hogy – szoros együttműködésben a kormánnyal – sikerült lekötni a verseny szervezési jogait Magyarország számára öt évre. A pályának meg kell épülnie, ez a magyar állam és a beruházó szándéka egyaránt, de főképpen ez az ország érdeke is: a Balatonring egyik motorja lehet a kifulladásban lévő turizmus újbóli felvirágzásának és a régió fejlődésének.

A beruházást felügyelő Grupo Miltont és a cégcsoportunkhoz tartozó Logistic Land Rt-t szoros kapcsolat fűzi a Magyar motorsporthoz: létrehoztak egy magyar csapatot, amelyben Talmácsi Gábor világbajnoki szinvonalú motorral tud majd versenyezni, biztosítva ennek minden anyagi és egyéb feltételeit-miközben a magyar támogatók elmaradtak. Így cégcsoportunk biztosítja, hogy a magyar világbajnok a legjobb eséllyel induljon 2009-ben is a világbajnoki címért.. Tények, érdekek, értelem és érzelem mind a Balatonring megépítése mellett szólnak, és a pálya megépül; ugyanakkor az első verseny későbbre halasztása lehetőséget ad a finanszírozás ügyének rendezésére, a kivitelezési munkák reális ütemben történő megvalósítására.


Itt van a traktor !

Régi álma valósult meg Sávolynak azzal, hogy sikerült megvásárolnunk egy kommunális traktort. Erről a vásárlásról januárban döntött a testület. Ezzel a géppel sokkal könnyebbé válik a földutak karbantartása, a Liget tisztítása, rendbe tétele. 35 lóerős a gép. A traktor megérkezése előtt a garázst is rendbe tette Rinkóczi Imre és csapata. Sokat dolgoztak azért, hogy rendezett, tiszta helyre kerüljön az új munkaeszköz. Tegnap birtokba vették, ismerkedtek a traktorral és ma indulhat a munka! Reméljük, hogy ezzel a lépéssel még szebbé, tisztábbá tudjuk tenni az egész falut.

További képek!


JÁRDA ÉPÍTÉS ...

Folytatódik a Szabadság utcai gyalogátkelőhely építése. A munkálatok folytatása hozzájárul az itteni gyalogos közlekedés biztonságosabbá tételéhez, Előreláthatólag március végére elkészül ez a szakasz. Ez egy újabb lépés Sávoly fejlődésében.